Vijesti

Doboj – energetska efikasnost

U dobojskoj Bolnici svečano je obilježen završetak projekta povećanja energetske efikasnosti u ovoj zdravstvenoj ustanovi,te su potpisana još dva sporazuma između Razvojnog programa UN (UNDP-a),Ministarstva za prostorno uređenje i ekologiju RS i Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS.

Kroz UNDP projekat „Zeleni ekonomski razvoj“i druge njihove projekte, podrškom Ambasadom Kraljevine Švedske, međunarodnih institucija i Vlade Srpske,te domaćih izvora finansiranja u Bolnicu u Doboju u posljednje tri godine uloženo je 1.3 miliona KM.

-Rekonstruisali smo sve sanitarne čvorove,zamijenili prozore, zamijenili veći dio fasade na glavnom objektu,izbacili iz upotrebe mazut u vešeraju i rekonstruisali skladišta hrane,izjavio je direktor ove zdravstvene ustanove u Doboju Vlado Đurđević,koji je dodao da je u toku rekonstrukcija svih hirurških sala,te da u ovoj godini namjeravaju zamjenu energenta u kotlovnici.

Resorno ministarstvo RS implementira projekt energetske efikasnosti u sklopu koga će energetski opremiti 31 objekat iz oblasti školstva i zdravstva.

-Mi smo kao ministarstvo sa UNDP-om zaključili jedan memorandum čiji je produkt još šest novih objekata,koje ćemo zajedno energetski opremiti,izuzev ovih 31 planiraih iz kreditnih sredstava.To su osnovne škole,studentski centar i Prirodno-matematički fakulte,rekla je ministar za prostorno uređenje i ekologiju RS Srebrenka Golić.

UNDP i Fond za zaštitu životne sredine potpisali su ugovor o sufinansiranju trogodišnjeg projekta „Zeleni ekonomski razvoj“,ukupne vrijednosti za RS oko 2.7 miliona KM.

-Kroz sam projekat je namjera da se ove godine u RS urade mjere povećanja energetske efikasnosti u devet javnih objekta prije svega zdravstvenih i obrazovnih institutcija,kazao je direktor Fonda Srđan Todorović.

Vlada Kraljevine Švedske je uložila oko pet miliona KM za realizaciju projekata povećanja energetske efikasnosti u BiH, koje implementira UNDP.

-Realizacijom projekata se kreiraju nova radna mjesta,ostvaruje se bolja zaštita životne sredine,a i ostvaruju se finansijske uštede,izjavila je u Doboju direktorka švedske Agencije za razvoj i saradnju (SIDA) Mari Bergstrom.

Ovoj svečanoj ceremoniji  u dobojskoj Bolnici prisustvovali su još i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić i zamjenik rezidentnog koordinatora UNDP-a u BiH Zahira Virani.

 

Novinar: Bojana Lugonjić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close