Vijesti

DOBOJ: Dodik, Jerinić i Petrović uručili ključeve stanova za mlade bračne parove (FOTO)

Za devet stanova i za isto toliko mladih bračnih parova, koji su ispunili uslove na konkursu za sufinansiranje kupovine nekretnine, uručeni su ključevi stanova. Svečanoj ceremoniji uručenja ključeva prisustvovao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Jedan od devet bračnih parova, koji su ispunili uslove prvog javnog poziva za sufinansiranje kupovine 100 stanova je bračni par Bojana i Davor Blesić. Ovaj mladi bračni par se odlučio za drugi model finansiranja,koji predviđa da supružnici izdvajaju 30, a grad 70 odsto, s tim što ne biraju lokaciju gdje se nalazi stambena jedinica. Supružnici Blesić su srećni što su dobili ključeve svog porodičnog doma.

-Smatram da je Grad Doboj poslao jasnu poruku svim mladim ljudima da ne treba da napuštaju svoj grad i svoju državu. Mi smo svakako jedni od tih. Nama su se poklopile kockice da trenutno ispunjavamo sve uslove, još jednom zahvaljujemo se svima i mislim da je ovo prilika koja se pruža jednom u 100 godina – izjavio je Davor Blesić.

Davor Blesić

Za ovaj drugi model odlučio se i bračni par Jelena i Dragan Marjanović, koji čekaju i prinovu.

-Nas dvoje smo se prijavili na javni poziv i ispunili smo sve uslove. Želimo ovim putem da se zahvalimo svima koji su učestvovali u ovom projektu i mislimo da je ovo jedna od najljepših stvari koja se desila u Republici Srpskoj – rekla je Jelena Marjanović.

Jelena Marjanović

Početkom septembra Gradska skupština jednoglasno je usvojila odluku o sufinansiranju kupovine 100 stanova mladim bračnim parovima na području ove lokalne zajednice. Na prvi javni poziv prijavilo se 12 mladih bračnih parova, a devet je ispunilo uslove. Već je raspisan drugi poziv na koji stižu prijave mladih bračnih parova koji su se vjenčali u periodu između dva poziva, a koji ispunjavaju uslove konkursa. Javni pozivi će biti raspisivani sve dok se podijeli svih stotinu stanova.

-Nadam se da ćemo i pored tih 100 stanova u narednom periodu iznaći mogućnost da taj projekat bude trajan, jer tako šaljemo poruku mladim ljudima da ostaju u gradu Doboju, kao i da dolaze u naš grad. Mogućnost da se prijave imaju svi mladi bračni parovi koji imaju prebivalište u posljednje tri godine u gradu Doboju. To je poruka i za druge ljude izvan Doboja da izaberu grad Doboj kao mjesto življenja i želja nam je da se grad Doboj bogati najvećim ljudskim resursom, a to su svakako mladi ljudi – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Doboj je prvi grad u Republici Srpskoj iz čijeg će se budžeta sufinansirati kupovina stotinu stanova za mlade bračne parove. Ideja je potekla od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, i od aktuelnog i prethodnog gradonačelnika Doboja, koji su mladim bračnim parovima i uručili ključeve.

-Druge lokalne zajednice imaju neki oblik pomoći mladim bračnim parovima, ali niko nema ovako organizovan oblik kao Doboj. Dakle, postoje neke podrške i subvencije koje se dobijaju i sa republičkog nivoa, ali svakako mislim da je ovaj primjer iz Doboja možda najboji. Ovo je nešto što treba kako je i sam gradonačenik rekao da se provede u jednu trajnu politiku. Mislim da bez obzira i kada mi ovdje ne budemo više u vlasti da to više niko neće moći da izbjegne i važno je da jedan ukupan dio prihoda Doboja ide za stimulaciju u izgradnji stanova – rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH

Nekoliko dana vjenčani bračni parovi starosti do 30 godina, koji tri godine žive na dobojskoj adresi i nemaju nekretnine u vlasništvu, mogu da se prijave na drugi raspisani javni poziv. Kupovina stanova finansira se po dva modela. U prvom parovi biraju lokaciju stana i učestvuju sa 51% sredstava, a Grad sa 49, dok druga varijanta predviđa da supružnici izdvajaju 30, a Grad 70 procenata, ali ne mogu birati stan.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Provjeri takođe

Close
Back to top button
Close