Vijesti

DOBOJ: Bolnici uručeni mobilni respirator i medicinska oprema, donacija Srbije (FOTO)

Po bolnicama u Srpskoj krenula je distribucija medicinske opreme, koja je prije dva dana stigla kao pomoć iz Srbije u borbi protiv virusa korona. Oprema je stigla i u dobojsku Bolnicu „Sveti apostol Luka“. Među doniranom opremom je i jedan respirator.

Kako su rekli iz dobojske Bolnice medicinska oprema i respirator, koju su dobili iz Srbije je veoma važna donacija u borbi protiv Kovida-19. U ovu zdravstvenu ustanovu stigle su zaštitne maske, odijela, naočale, rukavice i jedan prenosni respirator.

-Danas smo dobili 3000 zaštitnih maski, 20 zaštitnih naočara, 200 zaštitnih odijela, 5000 lateks rukavica i jedan prenosni respirator. Naravno, ovo će nam za jedan period umnogome olakšati rad i zaštitu našim radnicima. A za naredni period ćemo se kao i do sada snalaziti i nabavljati ih na tržištu, a i iz pomoći Grada Doboja i Vlade Republike Srpske – izjavio je Mladen Gajić, direktor Bolnice Doboj.

Mladen Gajić, direktor Bolnice Doboj

-Bolnica Doboj raspolaže sa dovoljnom količinom lijekova i rastvora, a sve u skladu sa preporukama nadležnog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Ono što nam nedostaje kao i većini zdravstvenih ustanova su zaštitna odijela, rukavice i maske – rekla je mr. pharm. Tanja Kovač, načelnik Službe za snabdijevanje lijekovima u dobojskoj Bolnici.

mr. pharm. Tanja Kovač, načelnik Službe za snabdijevanje lijekovima u dobojskoj Bolnici

Bolnica u Doboju sa ovim novim respiratorom, sada raspolaže sa ukupno četiri. Njihova nabavka se nastavlja dalje u skladu sa planiranim.

-U toku je nabavka još sedam respiratora koje je poručila Bolnica „Sveti apostol Luka“ u Doboju. Takođe, i Grad je preko UNDP naručio još 20 respiratora, tako da sa donacijom to bi ukupno bila 33 respiratora. Nadam se da oni neće biti potrebni, ali mi ćemo uraditi sve da ovo ispratimo do kraja, kako bi na kraju izašli kao pobjednici u svemu ovome – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

-U ponedjeljak očekujemo ostale respiratore, Na nabavci respiratora kao što znate Gradska uprava radi intezivno, tako da ćemo u svakom slučaju biti maksimalno opremljeni sa svim što nam je potrebno, kako bi se uhvatili u koštac sa Kovidom-19. Na taj način ćemo moći da pomognemo onim ljudima koji dođu u situaciju da ne mogu da dišu i kojima je potrebna takva vrsta respiratorne potpore – rekla je dr Simuna Žakula, načelnik Službe za anesteziologiju i reanimaciju u dobojskoj Bolnici.

dr Simuna Žakula, načelnik Službe za anesteziologiju i reanimaciju u dobojskoj Bolnici.

U akciju prikupljanja sredstava za nabavku medicinske opreme i respiratora za dobojsku Bolnicu i Dom zdravlja u ovom gradu uključili su se i privrednici, politički funkcioneri, kao i sami građani, koji uplaćuju sredstva na poseban račun otvoren za ove namjene.

-Za vrlo kratak period, odnosno za nešto manje od 24 sata prikupljeno je 200.000 KM na poseban račun. Zahvaljujem se u ime svih građana i ova akcija se nastavlja i dalje. Siguran sam da ćemo pokazati solidarnost i da će svi ljudi koji su u mogućnosti uključiti se u ovu akciju, a sve u cilju da obezbijedimo što bolju zaštitu za naše zdravstvene radnike, ali isto tako i zaštitu za naše građane, kako bi mogli odgovoriti u datom momentu, ukoliko bi došlo do većeg širenja pandemije na teritoriji Grada Doboja – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Na području Doboja nema novozaraženih virusom korona. I dalje je u ovoj lokalnoj zajednici oboljelo samo jedno lice. Pod medicinskim nadzrom nalazi se 411, dok je 799 osoba izašlo iz medicinskog nadzora.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close