Doboj

DOBOJ: Blagojević: Nezapamćeno pravno nasilje Valentina Incka

Predsjednik Zavičajnog udruženja “Zavidovićani” Zoran Blagojević ocijenio je da odlazeći visoki predstavnik provodi nezapamćeno pravno nasilje nad srpskim narodom dok odgovorni za etničko čišćenje Srba sa područja Vozuće i Ozrena i za stravične zločine nisu sankcionisani.

Blagojević smatra da se sada može očekivati da će svaki pokušaj Srba, pogotovo sa područja Vozuće, da se utvrde i sankcionišu odgovorni za zvjerska mučenja i stradanja Srba sa ovog područja, političko Sarajevo iskoristiti da se kod Tužilaštva BiH okarakteriše i podvede pod “negiranje zločina i genocida”.

On je naveo da pravosudni organi na nivou BiH gotovo ništa ne preduzimaju u predmetima kada su žrtve Srbi.

Blagojević je podsjetio da je sprovedeno etničko čišćenje 40.000 Srba sa zeničke regije i počinjeni stravični zločini, koji se mogu podvesti pod genocidne u Vozući, dolinom rijeke Krivaje i na Ozrenu.

On je naveo da je po direktnoj naredbi lidera Bošnjaka Alije Izetbegovića 10. septembra 1995. godine pokrenuta ofanziva kada je spaljeno 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Blagojević smatra da je nedopustivo da se odgovorni za to nesankcionišu, te da na žalost nametnuta odluka o dopuni Krivičnog zakona BiH vodi u tom pravcu.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Foto: rtvdoboj.org/Arhiva

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close