Doboj

DOBOJ: Atijas: Osuđujemo aukciju zlatnog sata Adolfa Hitlera

Jevrejska opština u Doboju pridružila se kampanji Jevrejske evropske asocijacije da bude onemogućena aukcija zlatnog sata “huber” nacističkog vođe Adolfa Hitlera, kao ni bronzanog stola i upijača koji je on koristio prilikom potpisivanja Minhenskog pakta 30. septembra 1938. godine, izjavio je predsjednik ove jevrejske opštine Danijel Atijas.

Atijas je rekao novinarima da će američka aukcijska kuća “Aleksander historikl aukšns” iz Merilenda, međunarodno poznata po prodaji vojnih predmeta, 28. jula izložiti na aukciju Hitlerov zlatni sat “huber” sa ugraviranim nacističkim simbolima, procijenjen na oko 2.000.000 dolara.

Ista aukcijska kuća će 29. avgusta izložiti bronzani sto i upijač koji je koristio Hitler prilikom potpisivanja Minhenskog pakta 30. septembra 1938. godine, odnosno kada su Velika Britanija, Francuska i Italija dale saglasnost da se dio Čehoslovačke ustupi NJemačkoj.

Atijas je istakao da je najavljena aukcija naišla na opšte zgražavanje među civilizovanim svijetom jer, kako kaže, postoji opravdana bojazan da se na taj način javno afirmiše nacizam sa svojom ideologijom i da će sredstva od prodaje možda biti usmjerena za nova stratišta.

On je poručio da predmeti iz perioda nacizma treba da su inventar nekog muzeja kao opomena budućim generacijama da se stravične stvari izvršene u ime te ideologije više ne ponove, a ne da su predmet trgovine i prikupljanja sredstava.

“Ti ljudi, ako su iole pri zdravoj pameti, ni u šali ne bi trebali nacrtati kukasti krst, osjećali bi ogavnost jer tako je neko moje lično osjećanje. Međutim, imamo situaciju da neko sa takvim stvarima i danas trguje”, rekao je Atijas.

Atijas je podsjetio da je tokom Drugog svjetskog rata stradalo oko 55.000.000 ljudi, među njima 6.000.000 Jevreja, kao i 6.000.000 Nijemaca od kojih 4.000.000 pod oružjem.

Foto: rtvdoboj.org/Arhiva

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close