Zanimljivosti

DNK test na pramenu kose za koji se vjeruje da je Da Vinčijev

Italijanski muzej „Ideal Leonardo da Vinči“ saopštio je da planira da sprovede DNK testove na pramenu kose za koji se vjeruje da je možda pripadao renesansnom umjetniku Leonardu da Vinčiju, koji je preminuo pre 500 godina.

Da Vinči je preminuo u maju 1519. godine i sahranjen je u dvorcu Amboaz, nedaleko od francuskog grada Tura, prenio je Rojters.

Dvorac je bio oštećen poslije Francuske revolucije 1789. godine, mnogi grobovi su uništeni, uključujući i Leonardov.

Alesandro Vesozi, direktor Muzeja u Vinčiju, rodnom gradu Da Vinčija u Toskani, izjavio je da je pramen kose pronašao na toj lokaciji 1863. godine muškarac koga je zadužila kraljevska komisija da pokuša da pronađe ostatke Leonarda da Vinčija.

„Američki kolekcionar je 1925. godine kupio ovu relikviju u Parizu, a prije nego što je preminuo u 95. godini, prodao ga je drugom američkom kolekcionaru, koji je s nama stupio u kontakt“, rekao je Vesozi.

On je naveo da muzej planira da „izvuče“ DNK iz uzorka i uporedi ga sa DNK uzorkom grupe potomaka za koje muzej saopštava da ih je identifikovao 2016. godine koristeći genealoške zapise.

Test bi trebalo da dokaže da li ostaci identifikovani u Francuskoj 1863. godine stvarno pripadaju Da Vinčiju.

„Ono što je važno – da se ne uzme zdravo za gotovo rezultat prije nego što se naučno testiranje ne završi“ , rekao je Vesozi.

Foto: pixabay.com

Izvor: RTSPrikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close