Vijesti

Đokić: Propisana namjena sredstava prikupljenih od koncesija

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, o kojem danas raspravlja Narodna skupština Republike Srpske, uređuje se namjena sredstava prikupljenih od koncesione naknade.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je zakonskim odredbama propisano da se sredstva prikupljena od koncesione naknade, a prihod su budžeta jedinica lokalne samouprave, mogu koristiti i za druge potrebe lokalnog razvoja, te ostale troškove neophodne za funkcionisanje jedinice lokalne samouprave, ne ugrožavajući definisana ograničenja.

– Sredstva od koncesionih naknada ne mogu se koristiti za plate i druga lična primanja zaposlenih u administrativnoj službi, funkcionera i odbornika u jedinicama lokalne samouprave, niti za plate i druga lična primanja korisnika budžeta jedinice lokalne samouprave – rekao je Đokić u Narodnoj skupštini, obrazlažući zakonsko rješenje.

On je istakao da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi potpunijeg i preciznijeg propisivanja pojedinih odredaba radi lakšeg tumačenja i primjene u praksi.

– Najznačajnije razlike između Nacrta i Prijedloga ovog zakona, koje su rezultat skupštinske rasprave, ogledaju se u tome da se, osim već propisanih, i solarna postrojenja sa foto-naponskim ćelijama na zemlji, instalisane snage do 250 kilovata, izuzimaju iz predmeta koncesije, odnosno, koncesionog odnosa –  dodao je Đokić.

On je naglasio da se zakonskim odredbama preciznije definišu aktivnosti nadležnih i svih drugih organa, javnih preduzeća i institucija nadležnih za izdavanje odobrenja, dozvola i saglasnosti potrebnih za realizaciju predmeta koncesije, uključujući i mišljenje jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji će se obavljati koncesiona djelatnost, za koncesije koje dodjeljuje Vlada.

– Takođe, preciziraju se pojedine odredbe s ciljem unapređenja procesa dodjele koncesija i kvalitetnog ispunjenja ugovora o koncesij –  rekao je Đokić.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close