Zanimljivosti

Dječak u Kanadi pronašao kosti dinosaurusa koji je živio prije 69 miliona godina

Dvanaestogodišnji dječak je pronašao skelet dinosaurusa koji datira od prije 69 miliona godina dok je istraživao kanadsku provinciju Alberta na odmoru sa svojim ocem.

Nathan Hrushkin ispričao je kako je ostao bez riječi kada je ugledao kosti kako vire iz stijene.

“Nisam bio ni uzbuđen, iako znam da sam trebao biti. Ustvari sam bio u tolikom šoku da nisam mogao ni progovoriti”, rekao je Hrushkin za BBC.

Nathan, koji sebe inače naziva paleontologom amaterom, zanima se za dinosauruse od svoje šeste godine. On je često sa svojim ocem išao na planinaranje u Albertu, a jedno od posljednjih donijelo mu je otkriće života.

“Oduvijek sam bio toliko fasciniran kako njihove kosti ustvari izrastaju u čvrstu stijenu”, rekao je Hruskin.

On je prije godinu pronašao male fragmente fosila, a njegov otac pretpostavio je kako padaju sa stijene iznad. Tako je ljetos Nathan odlučio pregledati teren gdje je pronašao kosti dinosaurusa koje su danas iskopane.

“Izgledale su doslovno kao kosti od stijene”, rekao je Nathan.

Prilikom današnjeg iskopavanja ustanovljeno je da je 12-godišnjak pronašao između 30 i 50 kostiju koje su pripadale mladom Hadrosaurusu za kojeg se procjenjuje da je bio star između tri i četiri godine.

Iako je oduvijek Tiranosaurus bio njegova omiljena vrsta, kao i većini djece, Nathan kaže kako je to danas definitivno Hadrosaurus, vrsta koja je živjela na našoj planeti prije gotovo 70 miliona godina.

Foto: Zaštita prirode Kanad

Izvor: Klix

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close