Kultura

Đaković: Neće biti smanjenja plata za zaposlene u ustanovama kulture

Za 630 zaposlenih radnika u ustanovama kulture Republike Srpske neće biti smanjene plate i naknade, a o njihovim povećanjima će se odlučivati u četvrtom kvartalu godine, rekla je danas u Banjaluci pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

Đakovićeva je istakla i da su u protekle dvije godine u dva navrata povećane plate za zaposlene u ustanovama kulture, te da su prošle godine za osam odsto povećane plate zaposlenima sa visokom stručnom spremom.

– Ove godine su, takođe, išla povećanja od pet do 20 odsto, u zavisnosti od koeficijenta, te su oni sa najnižim koeficijentom dobili povećanje za 20 odsto, dok su oni sa najvišim za pet odsto – rekla je Đakovićeva na konfereniciji za novinare nakon sastanka Savjeta za ustanove kulture Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske.

Ona je navela i da resorno ministarstvo izdvaja oko 13,2 miliona KM za plate radnika u resoru kulture.

Đakovićeva je navela da je resorno minstarstvo u posljednje vrijeme dobilo i zahtjeve za priznavanje stručnih zvanja, odnosno napredovanja u nekim ustanovama kulture, te da će se u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu pokušati naći način da se izađe u susret ovim zahtjevima.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić izrazio je zadovoljstvo šro su institucije Republike Srpske istakle da nema nikakvih smanjenja plata i naknada za radnike u institucijama kulture u narednom periodu.

Gnjatić je odao priznanje radnicima u oblasti kulture, koji su u vanrednim uslovima epidemije virusa korona uradili svoj posao na najbolji mogući način.

– U tom teškom vremenu održali su posao i institucije kulture, te su dali značajan doprinos da ljudi prevaziđu probleme u momentima izolacije – naglasio je Gnjatić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close