Vijesti

Digitalni signal stiže 29. septembra

Sarajevo – Testno emitovanje digitalnog signala u BiH počeće 29. septembra tačno u podne, potvrdio je u petak rukovodilac ekspertskog tima za digitalizaciju javnih servisa Zdravko Šavija.

BiH je jedina zemlja u Evropi koja je propustila 17. jun 2015. godine kao krajnji rok za prelazak sa analognog na digitalni signal emitovanja programa. Emitovanje testnog signala javnih RTV servisa – BHRT-a, RTRS-a i FTV-a na području Sarajeva, Banjaluke i Mostara predstavlja prvu fazu digitalizacije. Sva tri emitera će, nakon što su otklonjene prepreke koje su mjesecima pratile ovaj proces i montirana neophodna oprema, u isto vrijeme pustiti digitalni signal.

– Datum je određen, a nadležni će početkom iduće sedmice dobiti konkretna zaduženja da bi testno emitovanje signala počelo kako je i planirano – kazao je Šavija za “Glas Srpske”.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH su istakli da je BiH pod konstantnim pritiskom da ovaj problem riješi zbog smetnji koje analogni signal pravi cijelom okruženju.

– Proces digitalizacije građanima donosi bolji kvalitet slike i zvuka, bolju pokrivenost televizijskim signalom, veći broj televizijskih programa, raznovrsnije sadržaje i napredne dodatne usluge koje će biti primjenjivane u perspektivi, poput elektronskog programskog vodiča kroz programe, servisa za slijepe i slabovide osobe, osobe oštećenog sluha i mogućnosti izbora titlova na različitim jezicima – pojasnili su u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

Istakli su da, osim toga, proces digitalizacije puni budžet.

– Važno je i što će javni servisi od toga dobiti značajan dio, što će im pomoći da obnove zastarjelu opremu, ulože dodatna sredstva u programski sadržaj i da lakše funkcionišu u smislu troškova koje imaju – rekli su u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

Troškovi

Prva faza digitalizacije koštala je oko sedam miliona KM. U Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH ranije su kazali da će se u proces digitalizacije moći uključiti osam emitera – tri javna i pet privatnih.

Prednosti digitalizacije

bolji kvalitet slike i zvuka

bolja pokrivenost televizijskim signalom

veći broj televizijskih programa

raznovrsni sadržaji

napredne dodatne usluge

Izvor:  agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close