Vijesti

Digitalna era počela uz smetnje

BANJALUKA, SARAJEVO – Puštanje testnog digitalnog signala u petak u podne označilo je početak digitalne ere u BiH, ali je prvi dan unio zabunu među korisnike ispred TV ekrana, a donio i određene probleme.

Neki korisnici nisu znali kako da traže kanal na kome je digitalni signal, odnosno programe javnih servisa RTV BiH, RTRS i RTV FBiH, koje mogu pratiti na 30. televizijskom kanalu u Sarajevu, 32. kanalu u Banjaluci, dok je za građane Mostara to 36. televizijski kanal.

Stručnjaci su objasnili da se prebacivanjem na UHF na daljinskom upravljaču, na digitalnom 30, 32. i 36. kanalu nalaze tri programa javnih servisa, jer prema DVB-T standardu za digitalnu zemaljsku televiziju na jednom televizijskom kanalu može se emitovati i do osam programa.

Da građani koji imaju TV prijemnike starije generacije ne bi bili uskraćeni za informacije, javni servisi će istovremeno emitovati i analogni signal. Dok se ne riješe načini finansiranja i ne utvrde minimalni tehnički zahtjevi, Zdravko Šavija, šef Ekspertnog tima javnih emitera za proces digitalizacije preporučuje ovim građanima da ne kupuju set-top boksove ili resivere, jer bi mogli biti kineske proizvodnje, koji ne odgovaraju i s kojima bi mogli imati problema narednih četiri-pet mjeseci.

Puštanjem digitalnog signala na 32. kanalu s Kozare, Televizija K3 iz Prnjavora već u prvim satima registrovala je problem, koji se direktno tiče distribuisanja njihovog programa krajnjim korisnicima. “Naš signal je gotovo nemoguće pratiti na udaljenosti od samo dva i po km od predajnika. Ovakvo stanje je neodrživo, čak i na kraći period, i direktno utiče na dalju egzistenciju emitera. Nadamo se da će državni organi uvidjeti problem i imati sluha za njegovo hitno otklanjane.

Ovaj problem nije samo problem TV K3, već je problem svih komercijalnih medija u BiH”, istakao je u petak Branko Dakić, direktor marketinga i prodaje TV K3. Podsjećaju da TV K3 ima izdate dozvole od strane RAK-a da uredno plaća sve naknade za korištenje radiofrekventnog spektra BiH i da država ima obavezu da zaštiti medijsko tržište. Siniša Petrović, pomoćnik direktora RAK-a, rekao je u petak da pokušavaju iznaći rješenja ovih problema. “Održali smo sastanak s njima i savjetovali da zamole građanstvo da im ukaže gdje je degradacija kanala, kako bismo zajednički riješili taj problem”, rekao je on.

Petrović kaže da od drugih nemaju pritužbi da je signal uzrokovao bilo kakve probleme. Naprotiv, očekuju samo pozitivne posljedice. Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, nakon puštanja testnog digitalnog signala, naglasio je da će Ministarstvo učiniti sve da u narednoj godini svi građani BiH budu u prilici da gledaju programe javnih servisa u digitalnom signalu.

Generalni direktor RTRS Draško Milinović smatra da je prelazak s analognog na digitalni signal istorijski momenat. Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, nije krio zadovoljstvo što su javni servisi, uprkos teškoj situaciji, priveli prvu fazu digitalizacije kraju.

Izvor: nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close