Zanimljivosti

Denver je prvi grad u SAD-u koji je dekriminalizovao upotrebu “magičnih” gljiva

Denver je glasao za djelimičnu dekriminalizaciju upotrebe psilocibinskih gljiva čime je postao prvi grad u SAD-u koji je to učinio, javlja BBC.

Prijedlog za dekriminalizaciju “magičnih” gljiva je stavljen na javno glasanje u utorak, a usvojen je s malom većinom od 50,6 posto. Iako će gljive tehnički i dalje biti nezakonite, ograničenja za ličnu upotrebu i njihovo posjedovanje će se drastično smanjiti.

Denver je takođee 2005. godine dekriminalizovao kanabis ispred ostatka gradova u saveznoj državi Kolorado. Referendum u utorak bio je prvi glas javnosti u SAD-u o upotrebi psilocibinskih gljiva.

Psilocibinske gljive, koje se mogu naći širom svijeta, sadrži psihodeličnu hemikaliju zvanu psilocibin. Ljekari ih označavaju kao halucinogene gljive koje mogu dovesti i do pojave tripova.

Zapadnjaci su ih počeli uzimati kao rekreativnu drogu 50-ih godina prošlog vijeka, ali su se koristile mnogo prije toga u ritualima u dijelovima Srednje Amerike. Prema američkom federalnom zakonu, psilocibin spada u istu grupu zabranjenih supstanci kao heroin i LSD, a od 2005. godine u Velikoj Britaniji je određen kao droga klase A.

Lokalne vlasti tvrde da psilocibin ima visok potencijal zloupotrebe i da nema prihvaćenu medicinsku vrijednost te on ostaje ilegalan u većini američkih saveznih država.

Foto: shutterstock.com

Izvor: Klix

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close