Politički analitičar Stevica Deđanski ocijenio je da sankcije EU predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nisu realna opcija, uprkos želji SAD da zemlje Unije slijede njihov primjer u primjeni kaznenih mjera protiv Dodika.

Komentarišući stav američkog senatora DŽejn Šahin da treba podsticati članice EU da sankcionišu Dodika, Deđanski je ukazao da SAD još imaju veliki uticaj i snagu da izvrši žestoke pritiske na Uniju, ali da svoj zahtjev ne mogu da realizuju zbog odnosa snaga unutar evropskog bloka.

– Amerika će vršiti jači pritisak na one koji nemaju političku težinu, poput briselske birokratije. Oni su masa koja ne odlučuje ni o čemu specijalno, a među takvima su Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, jer oni dolaze iz zemalja koje ne priznaju samoproglašeno Kosovo, dok oni zastupaju takav stav u pregovorima – rekao je Deđanski za Srnu.

On smatra da će Amerika na neke zemlje vršiti veći, a na neke manji pritisak, s tim što to neće uroditi plodom, jer mađarski premijer Viktor Orban, braneći nacionalne interese svoje zemlje, ne želi da napravi takvu stvar kao što je uvođenje sankcija Republici Srpskoj i Dodiku lično zato što nema nikakvog realnog razloga za to.

– Svako ko počne da krši međunarodno pravo i sprovodi ga u skladu sa onim što SAD traže na kraju mu se obije o glavu i vrati mu se na njegovoj teritoriji. Zato sam siguran da Orban, a i još neki drugi političari, to neće prihvatiti, tako da su sankcije EU Dodiku nerealne – rekao je Deđanski.

Govoreći o lobiranju Šahinove za uvođenje evropskih sankcija Dodiku i “njenoj brizi” zbog njegovih “zapaljivih izjava o odvajanju Republike Srpske”, Deđanski je naveo da su mnoge američke diplomate i političari koji su prednjačili u izjavama protiv Srba godinu-dvije nakon takvih istupa od SAD bili optuženi za kriminal i korupciju, što govori o njihovom kredibilitetu.

– Zato treba sačekati još neki period da vidimo da li će i o dotičnoj osobi nešto tako isplivati. Kada neko tako otvoreno i lažljivo napada jednu državu i jednog političara da ruši Dejton, iako ga mi Srbi jedini branimo, to samo pokazuje dvoličnost, vrlo loše moralne osobine i dvostruke standarde koji dosta dugo vremena postoje svuda u svetu, a ne samo na našim prostorima – rekao je Deđanski.

Američki senator DŽejn Šahin, koja je u oktobru posjetila BiH, smatra da SAD treba da nastave sa podsticanjem zemalja EU da sankcionišu Dodika.

– Oni oklijevaju da to učine. Mislim da i oni moraju da ga kazne, i to strogo – rekla je za “Glas Amerike” Šahinova, član Spoljnopolitičkog odbora Senata i predsjedavajuća Pododbora za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakUpoznavanje o radu stacionarnog radarskog sistema u Srpskoj
Naredni članakDodik sa Košarcem i Pandurevićem: Privrženi odbrani naše ustavne pozicije u BiH