Vijesti

Data saglasnost za sporazum o readmisiji sa Pakistanom

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH dao je saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora, među kojima su sporazum o makrofinansijskoj pomoći EU za BiH, te sporazum između BiH i Pakistana o readmisiji, čime je završena današnja sjednica ovog doma.

Delegati su prethodno podržali više izvještaja stalnih komisija Doma naroda o radu u prošloj godini, kao drugih tijela parlamenta BiH.

Danas je usvojen i Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa evropskih integracija.

Delegatska inicijativa Zlatka Miletića za izjednačavanje statusa zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Federacije BiH sa statusom njihovih kolega u drugim kantonima nije podržana.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović rekao je da je to pitanje za kanton i da nadležni rade na njegovom rješavanju.

Delegati su odbili i delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića da se Savjet ministara zaduži da najkasnije u roku od šest mjeseci pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o vrhovnom sudu BiH.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Bariša Čolak rekao je da ovu inicijativu nije moguće provesti jer bi zahtijevala širu promjenu zakonodavstva BiH.

Zaključujući današnju sjednicu, predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović najavio je da bi naredna sjednica mogla da bude održana do kraja mjeseca.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close