High TechVijesti

Danica Seksan iz Kožuha proslavila 100. rođendan

Danica-SeksanU prisustvu rodbine, uz tortu i dobru kapljicu, kako i priliči slavljenicima, baka Danica Seksan iliti Dana iz Kožuha proslavila je danas 100. rođendan. Recepta za dugovječnost kaže nema. Bude ti onako kako ti Bog odredi, priča stogodišnja starica . Godine joj kaže nisu prepreka da obavlja određene poslove. Sa oštrim naglaskom Dana otkriva da i danas ponešto skuva, a kore za pitu kaže razvuče začas.

 

 

Danica-Seksan2-Kad čujem neko žensko da kaže da ne može pitu da ukuva, bude mi zlo. Ja nju oklagijom začas razvučem. Uvijek sam bila nasmijana ali sam voljela i da radim. Ustajalo se u zoru, i dan danas volim rano da ustajem. Išlo se na kopanje, žetvu, kupljenje sijena.Kada se porade ti poslovi, ja sam znala šta me dalje čeka, šivenje, tkanje, vez. Naveliko sam vezla, svud po selima. I, sad dobro vidim, ali to je izumrlo danas. Bila su to lijepa vremena. Odigrala sam zabava ne zna im se broj. Nosila sam glavne uloge u predstavama koje su se tada odigravale u selu,  prisjeća se baka Danica sa osmijehom na licu.

Najljepši period života bio joj je kaže od 18 do 22 godine života, kada se udala. Rodila je šestero djece.Četiri kćerke je odhranila. Muž joj je umro prije 23 godine. Od tada živi sa kćerkom koja je do tada boravila u Hrvatskoj. Preostale tri kćeri često je posjete, s obzirom da žive u blizini. Ima četvero unučadi , i šestero praunučadi. Završila je četiri razreda osnovne i dvije godine domaćinske škole koja se organizovala u tadašnje vrijeme. Uprkos godinama, zdravlje je služi dobro.Ne sjeća se kaže kada je poslednji put posjetila ljekara. S vremena na vrijeme popije tabletu za pritisak ili kostobolju. Čašica domaće rakije uz meziluk, je najbolji lijek, kaže starica.

– Bila je znana žena. Potiče iz porodice Starčević koji su imali sedmoro djece. Ona je bila najstarija. Otac joj je bio obućar, sa njim je i naučila da šije, a majka domaćica. Često je znala da kaže da ima srce kao Jugoslavija. Ta dobrota koju je širila oko sebe, i pozitivan duh, vjerovatno su je i održali do sada u životu. Trudila se da i nas izvede na pravi put. Ko je htio da ide u školu, ona i otac su nam pružili tu mogućnost. Nikada nije bolovala od neke bolesti ili išla na operaciju.Jedini zdravstveni problem koji je imala bio je kada je slomila nogu, u mladosti, objašnjava kćerka Gordana Seksan Stevanović , koja se stara o stogodišnjoj Dani.

 

Novinar: Bojana Lugonjić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close