Kultura

Danas Svjetski dan muzike

Širom svijeta se prvog dana ljeta, 21.juna, slavi muzika.

Otkako je Ministarstvo kulture Francuske uspostavilo ovaj praznik 1982. godine, on je postao prepoznatljiv međunarodni muzički događaj koji se slavi u 120 zemalja kao Svjetski dan muzike.

Okupljaju se muzičari, amateri ili profesionalci, koji slave muziku i ističu širinu i raznolikost muzičkih praksi.

Koncerti se održavaju na ulicama, trgovima, parkovima, dvorištima, hodnicima.

U Banjaluci su organizatori obilježavanja Akademija umjetnosti i Konfucijev instutut Univerziteta u Banjaluci.

Obilježavanje će početi u vrtićima i to u jutarnjim časovima, dok će od 11.00 časova program biti realizovan i u Tržnom centru Delta.

– Učesnici ovogodišnje manifestacije su kamerni orkestar studenti, profesori i saradnici Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Kamerni hor “Kerubini” Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, Vokalni ansambl Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, “Taiđi grupa” Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, Etno grupa “Uzdarja” kulturno-umjetničke sekcije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i bend “Balkan ekspres” – najavio je dirigent Dušan Urošević, gostujući u “Razbudilniku” Radija Republike Srpske.

Večernji program obuhvata nastupe u kamernoj sali Akademije umjetnosti od 18.30 časova, zatim izvođenje muzike na centralnim gradskim ulicama od 19.00 časova, te koncert na ljetnoj sceni Akademije umjetnosti koji će početi u 20.30 časova.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close