Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je apsurd da Kristijan Šmit prijeti zbog neizvršenja odluka Ustavnog suda, a upravo je taj isti Ustavni sud još 2006. potvrdio da neko da bi bio visoki predstavnik mora proći proceduru imenovanja u Savjetu bezbjednosti UN.

– Ovaj čovjek nije prošao proceduru imenovanja, znači ne poštuje Ustavni sud BiH – izjavila je Cvijanović.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Šmita da je na organima za provođenje zakona, Tužilaštvu BiH i policiji, da preduzmu odgovarajuće zakonom propisane naredne korake, posebno u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara, Cvijanović je odgovorila da je odluka Ustavnog suda BiH ispoštovana što se tiče zakona.

– Kako se srozala ova država do samog dna, to je zastrašujuće. Kristijan Šmit je evidentno najveća prepreka na evropskom putu BiH, ali i uvođenju reda u državi koja je u totalnom neredu – naglasila je Cvijanović.

Ona je dodala da smo na pragu 2024. godine i slušamo pojedinca koji nije demokratski izabran u našoj zemlji, pojedinca koji nije prošao ni proceduru imenovanja ni po međunarodnom pravu, a i da je prošao ne bi mogao da radi ono što radi, kako se sili, kako nam uporno prijeti i kako radi sve što je nespojivo i sa evropskim putem i sa demokratijom.

– Ta sila nikad kroz istoriju nije ovdje prolazila, pa neće ni sad –  poručila je Cvijanović.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakŠmit ponovo prijeti
Naredni članakPonovo okupljanje pred Sudom BiH – velika podrška predsjedniku Srpske (FOTO)