Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je Republika Srpska demokratska i da na njenoj teritoriji građani mogu u skladu sa zakonom organizovati i učestvovati u protestima, a to što ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak sprečava ovo demokratsko pravo pokazuje stanje bošnjačke političke svijesti u tom entitetu.

– Opet, kad je trebalo zloupotrebljavati porodične tragedije ili atakovati na vlast u Republici Srpskoj onda su dobrovoljci iz FBiH rado dolazili da pomognu opoziciji, a sve uz blagoslov pojedinih ambasada. I to je onda bila demokratija, a sad kad to zahtijevaju udruženja Srba iz FBiH onda nema demokratije. Nema ni stranaca koji nas uporno uče da su protesti, a i referendumi izraz demokratske volje naroda. Naravno, osim u Republici Srpskoj jer tu ih podržavaju samo ako su protiv vlasti na čelu sa Miloradom Dodikom – naglasila je Cvijanovićeva.

Upitana da prokomentariše izjavu Isaka da neće dozvoliti okupljanje na entitetskoj liniji i da će u slučaju potrebe biti zatražen angažman međunarodnih snaga, Cvijanovićeva je odgovorila da ministar Isak džaba prijeti.

– Između dva entiteta postoji međuentitetska linija razgraničenja, koja je i granica za djelovanje entitetskih policija. To je ujedno i granica njegovih nadležnosti, što znači da on nema šta da određuje, niti da zabranjuje na teritoriji Republike Srpske – poručila je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazala da je sve ovo samo dokaz više da se nadležnosti Republike Srpske moraju čuvati, ali i pokazatelj kakva bi bila sudbina Srba u okviru građanske BiH o kojoj maštaju Bošnjaci.

– I samo u ovakvoj zemlji moguće je da vas sudski gone jer ste kao izabrani funkcioner, djelujući u skladu sa Ustavom, optuženi da ste prekršili zakon koji nije donio nadležni domaći organ već nametnuo neki stranac – konstatovala je Cvijanovićeva.

Iz MUP-a sarajevskog Kantona juče je saopšteno da je policija zabranila za sutra najavljeni skup podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog, kako je navedeno, “neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga”.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović izjavio je Srni da Srbi, uprkos zabrani, neće odustati od mirnog okupljanja u znak podrške predsjedniku Dodiku i Lukiću protiv kojih je podignuta optužnica, te pozvao Srbe da sutra dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

Podršku Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću pružili su predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i brojnih nevladinih organizacija koji su najavili prisustvo protestima, načelnici opština i gradova, kao i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Izvor: SRNA

Prethodni članakVlada Srpske nastojaće da olakša položaj drumskih prevoznika
Naredni članakPodrška institucijama Srpske – skupovi na entitetskim linijama (VIDEO)