Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da to što Ambasada SAD u Sarajevu pokušava da ubijedi javnost da veću pravnu snagu ima nečija izjava od Ustava najbolje svjedoči o duboko potcjenjivačkom odnosu prema BiH, njenom suverenitetu i vladavini prava uopšte.

Na pitanje Srne da prokomentariše tvrdnje Ambasade SAD da “imovina pripada državi, a ne entitetima”, pozivajući se pri tome na izjave pomoćnika državnog sekretara DŽejmsa O’ Brajena, a ne na Dejtonski sporazum, Cvijanović je rekla da je vidjela da su se raspisali, ali nije vidjela da su odgovorili na kratko i jasno pitanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Umjesto da su citirali Ustav i Dejtonski sporazum, oni su se pozvali na izjavu O’ Brajena kao da je izjava bilo kojeg stranog ili domaćeg zvaničnika izvor prava – istakla je Cvijanović.

Nažalost, dodala je ona, Ustavni sud BiH je donosio mnoge odluke pod direktnim uticajem stranog faktora, koje nisu bile u funkciji zaštite Ustava, već isključivo usmjerene na stvaranje novog ustavnog ambijenta.

– Nered u kojem danas živimo i nastao je zbog takvih pojava koje su hraneći političke apetite jednih, nastojali uporno da oduzimaju prava drugima – konstatovala je Cvijanović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je juče na tvrdnje Ambasade SAD u Sarajevu da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski sporazum institucije BiH i zatražio da konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

Iz Ambasade SAD su naveli da “nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije i sudskih presuda u vezi sa imovinom u BiH” pozvali se na govor pomoćnika državnog sekretara DŽejmsa O’Brajena da je “polazna tačka i dalje jasna – imovina pripada državi”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Za imena živih “srebreničkih žrtava” tražen milionski iznos; Krajnje vrijeme da se reaguje (VIDEO)
Naredni članakDodik: Imovina pripada entitetima; Granica postoji i u katastru (VIDEO)