Vijesti

Crna Gora: Danas izborna tišina, sutra izbori

U Crnoj Gori je u ponoć počela izborna tišina, uoči nedjeljnih parlamentarnih i lokalnih izbori u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju, a pravo glasa ima 528.817 građana.

 

U odnosu na predsjedničke izbore, koji su održani u aprilu 2013. godine, broj građana sa pravom glasa veći je za njih 17.412.

Najviše je birača u Podgorici – 132.692, zatim u Nikšiću 58.605, a najmanje u Šavniku 1.747.

Parlamentarni izbori biće deseti izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a četvrti nakon obnove nezavisnosti.

Na parlamentarnim izborima učestvovaće 17 izbornih listi.

Kako je odlučeno žrijebom, izborna lista “Albanci odlučno” prva je na glasačkom listiću, druga Socijaldemokratska partija, treća Albanska koalicija, a četvrta Alternativa Crna Gora.

Na petom mjestu je Pozitivna Crna Gora, šestom Demokratska partija socijalista, sedma je Hrvatska građanska inicijativa, a osma Demokrtska Crna Gora.

Velika koalicija Ključ je na devetom mjestu, Srpska stranka je deseta, jedanaesta Stranka penzionera invalida i socijalne pravde, a na dvanaestom mjestu lista Demokratskog saveza Albanaca.

Na trinaestom mjestu je Demokratski front, na četrnaestom Bošnjačka stranka, petnaestom Bošnjačka demokratska zajednica, šesnaesti su Socijaldemokrate, a sedamnaesta Srpska radikalna stranka.

Lokalni izbori biće održani u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju.

U Budvi na izborima učestvuje osam partija i dvije koalicije, u Kotoru 12 partija, u Andrijevici sedam stranaka i u Gusinju šest partija i jedna koalicija.

Biračka mjesta sutra će biti otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close