Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas nakon održane sjednice Predsjedništva HNS-a da je razgovarano o Izbornom zakonu i pravnoj državi, a da se to veže za evropski put i 14 uslova.

– Upoznali smo kolege o izmjeni Izbornog zakona, od iduće sedmice ćemo početi razgovore na najvišem nivou prvo u Federaciji, a zatim i sa partnerima na nivou BiH – istakao je Čović, te dodao da je uvjeren da će se posao ubrzati u narednih 15 do 20 dana, a da je izmjene Izbornog zakona potrebno uraditi u okviru sadašnjeg ustavnog okvira, te da na dnevnom redu treba biti i Predsjedništvo.

– Usvojili smo u Domu naroda jedan prijedlog izmjena Izbornog zakona, nije prošao na Predstavničkom domu. Sada ga moramo malo izmijeniti. Držimo se legitimnog predstavljanja. To je osnova na kojoj počiva izborni proces da bi ga smatrali legitimnim. Ako je neko zloupotrobljen to je član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i to je dio integriteta izbornog procesa – napomenuo je Čović.

Izrazio je nadu da će se u narednih 15 do 20 dana približiti rješenjima te da će se moći istaći da je taj proces iza zvaničnika.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakŠpirić: Kritičari da ponovo pročitaju pismo i suoče se sa istinom
Naredni članakKaran: I dalje traje potraga za bjeguncem iz Suda