High Tech

Čemu služi polukrug na vrhu šesnaesterca?

Ljubitelji fudbala ovih dana uživaju u egzibicijama najboljih evropskih igrača. Evropsko prvenstvo već ulazi u ozbiljniju fazu, donose se velike odluke i svi golovi vrijede dvostruko.

Fudbal se prati iz dana u dan, ali neka pitanja i dalje ostaju ”otvorena”. Premda većina pasioniranih ljubitelja ove čarobne igre misli da ”zna sve”, tu i tamo ipak postoje detalji – poznati samo onim najupućenijima.

Jeste li se ikada zapitali čemu služi polukrug na vrhu kaznenog prostora svakog fudbalskog igrališta? Iako se čini da zapravo i nema funkciju ili da je ona ostala zarobljena u nekom drugom vremenu starih pravila, činjenica je da ovaj dio terena ipak ima svoje mjesto u pravilima igre.

Dok se izvodi svi prekidi u toku igre, fudbaleri koji ne učestvuju direktno u izvođenju prekida moraju biti udaljeni od lopte 9.15 metara. Dakle, nakon prekršaja u polju, igranja rukom, nedozvoljene igre…

Poluprečnik na centru igrališta iznosi upravo 9.15 metara, a prilikom izvođenja prekida najbliži igrač od lopte mora biti udaljen 9.15 metara. Takva situacija je i prilikom izvođenja penala, a baš zbog toga je i napravljen polukrug na vrhu šesnaesterca – da bi igrače koji ne šutiraju odvojio od lopte.

Stvar je, dakle, u penalu. Neki će reći, tako mnogo kreča za tako ”neobično” pravilo.

 

Izvor: n1

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close