PrivredaVijesti

Budući malinari potpisali ugovore sa firmom „EKO-PLOD“

Na teritoriji opštine Petrovo u novembru će biti podignuti prvi zasadi maline i to na površini nešto većoj od jednog hektra.

malinari-ugovor-fajlBudući malinari, prema odredbama ugovora koji su danas potpisali, od firme „Eko-Plod“ Sarajevo, na odgođeno plaćanje bez kamate, dobiće sadnice, zaštitna sredstva, pocinčanu žicu, leđne prskalice i sistem za navodnjavanje. Sve navedeno otplaćivaće tokom tri godine i to počevši tek od 2018. godine. Pored toga „Eko-Plod“ im garantuje otkup kompletne proizvodnje po cijeni koja ne smije biti niža od tržišne kao i stručnu pomoć i nadzor od sadnje pa sve do berbe.

Obaveze proizvođača su da pripreme zemljište, podignu zasad i primjenjuju odgovarajuće agro-tehničke mjere.

„S obzirom da je ovo novina kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja na teritoriji naše opštine zadovoljni smo interesovanjem poljoprivrednika. Vjerujem da ćemo, nakon što oni „probiju led“, već od naredne godine imati puno veće površine pod malinama, rekao je načelnik opštine Ozren Petković i naglasio da će opština finansirati analizu zemljišta za sve buduće malinare.

Nakon organizovanog otkupa mlijeka, proizvodnje i otkupa krastavca kornišona, organizovana proizvodnja maline je još jedan korak kojim Opštinska uprava, na čelu sa načelnikom opštine, sigurno korača na putu razvoja poljoprivrede.

Tekst i foto: Slađana Mitrović-Lazarević

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close