inistar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je u Beogradu da Republika Srpska sada bije odsudnu bitku zato što se protiv nje vodi hibridni rat i jer su napadnuti predsjednik Srpske i njena teritorija preko imovine.

– Ova bitka za imovinu je odsudna, a ako je dobije druga strana, onda mi više nemamo ono što čini svaku državu, a to je teritorija pod vašom kontrolom, odnosno imovina nad tom teritorijom – rekao je Budimir na tribini “Slijedi li konačni obračun Zapada sa Srpskom?”.

Istakao je da u ovom periodu hibridnog rata koji se vodi protiv Srpske, treba biti vrlo oprezan i izdržati.

– Ali, treba biti i svjestan ako ovu granicu pređu, mi poslije toga nećemo imati šta da branimo. Poslije toga nemamo rezervnog položaja. Ova borba mora biti shvaćena kao odsudna bitka za opstanak Srpske. Druga strana je to shvatila kao odsudnu bitku za centralističku BiH, ne dejtonsku. Mi moramo da izdržimo, drugog izbora nemamo i pobijedićemo – rekao je Budimir.

On je naveo da se kroz odluke Ustavnog suda i lažnog Kristijana Šmita napada funkcionalna vlast, a cilj je da Republika Srpska nema funkcionalnu vlast, što se radi u kontinuitetu na različitm nivoima.

– Sada je napad izvršen na glavni simbol suvereniteta Srpske i nacionalne i suverenističke ideje u Srpskoj posljednjih godina, a to je predsjednik Milorad Dodik. Ako Dodik bude osuđen, šta da očekuju ostali funkcioneri i građani Srpske? A jasno je da poslije toga funkcionalnosti vlasti u Srpskoj ne može da bude – rekao je Budimir.

Budimir je istakao da to nije bitka za Dodika kao ličnost nego za najvažniju instituciju Srpske, ali i za politički simbol koji je nosilac političke funkcionalnosti i suverenosti i koji mora da se političko-pravno odbrani.

On je ocijenio da je za odbranu predsjednika Srpske ključan narod Srpske, koji je potpuno svjestan šta se dešava u ovom trenutku, te dodao da su seljaci svjesni da neko hoće da im uzme zemlju i znaju šta će se desiti ako ta zemlja bude knjižena ne u Banjaluci, nego u Sarajevu.

Budimir je istakao da javnost Srpske mora biti mobilisana po tom pitanju i angažovana, što je i pokazala na skupovima “Granica postoji” da razumije te procese.

Prema njegovim riječima, drugi napad na funkcionalnu vlast Srpske je napad na teritoriju preko imovine, jer je Srpska de fakto država, a cilj je da se ona deteritorijalizuje i defunkcionalizuje, da joj se “izvuče tepih” ispod nogu kao političko-teritorijalne zajednice koja se zove Republika Srpska, tako da geopolitički subjektivitet entiteta prestane da postoji.

Budimir smatra da Šmita uopšte ne treba potcjenjivati, te dodao da on ne misli da će izbori da promijene njemačku spoljnu politiku prema Srbima, te ocijenio da je na djelu njemački imperijalizam.

Ocijenio jeda će novi njemački imperijalizam i uticaj na region biti sve jači, ali da je s druge strane njemački korporativni uticaj dosta mali u Republici Srpskoj, jer njemačke kompanije nisu nalazile interes u BiH i Srpskoj.

Budimir je istakao da se prema Srpskoj kumulativno djeluje finasijski i da su očekivali da će finansijski da propadne u julu, ali da je Srpska pokazala finansijsku stabilnost i da je preživjela, kao i da stvara nove odnose i nalazi novac na drugoj strani, pri čemu je ukazao i na zemlje BRIKS-a.

Dodao je da vjeruje da Srpska ima snage i da pokazuje žilavost koju niko ne očekuje i da će izaći kao pobjednik.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakČubrilović-Tepavčević: Potrebno rješenje u interesu radnika
Naredni članakDodik: Opredijeljeni smo za Evropske unije, ali ne da idemo stihijski i na veresiju