Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da će se usklađivanje platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti obrazovanja i kulture Srpske, a samim tim i povećanje plata, odvijati planiranom dinamikom.

Budimir je, nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske, podsjetio da je sporazum o dinamici usklađivanja platnih koeficijenata potpisan u avgustu, te da će njegova realizacija početi od naredne godine.

– Sastanak je bio pun razumijevanja i, što je jako važno, da u ovoj fiskalno i politički kompleksnoj situaciji predstavnici Sindikata pokazuju jednu vrstu odgovornosti. Posebno mi je drago jer se radi o mojim kolegama koji za Republiku Srpsku pokazuju istu brigu kao i zaposleni u Ministarstvu – istakao je Budimir.

On je rekao da je sa predstavnicima Sindikata, osim o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u visokom obrazovanju i studentskom standardu, razgovarao o temama koje imaju širu društvenu korist, kao što je obučavanje studenata Srpske za primjenjivanje prve pomoći i širenje bezbjednosne kulture.

– Naročito je važno te stvari isticati poslije nemilih događaja koji su bili u Srbiji, ali i u osnovnom i srednjem obrazovanju u Federaciji BiH, a i posljednji nemili događaj sa učenikom iz Bijeljine pokazao je da nam je potrebno širenje bezbjednosne kulture – rekao je Budimir navodeći da će Ministarstvo podržati takvu inicijativu Sindikata.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Dragan Gnjatić rekao je da je osnovna tema razgovora sa ministrom bila kreiranje budžeta za narednu godinu i zahtjev Sindikata da se plate svih zaposlenih u tim oblastima povećaju u narednom periodu, te da bude primijenjen sporazum o dinamici usklađivanja platnih koeficijenata.

– Dobili smo uvjeravanja da će sporazum sigurno biti implementiran u narednoj godini, ali i da će Ministarstvo apsolutno raditi na tome da se plate svih zaposlenih, svih članova Sindikata, povećaju u narednom periodu kako bi ti ljudi imali platu koja je dostojna života na ovim našim prostorima i kako ne bi napuštali ove prostore – istakao je Gnjatić.

On je rekao da je plan da se bezbjednosna kultura u visokom obrazovanju poboljša u saradnji sa Crvenim krstom i Fakultetom bezbjednosnih nauka.

– U narednom periodu ćemo kroz određena predavanja i aktivnosti koje stručnjaci osmisle sigurno doći do boljih rješenja kako bismo zaštitili ne samo radnike, nego i studente i dostojanstvo i dignitet svih zaposlenih u ovim oblastima – rekao je Gnjatić.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakInspektorat: Sporni napitak nije plasiran na tržište Srpske
Naredni članakKompanije iz Kine, zainteresovane za otvaranje svojih pogona u Srpskoj