Advokat predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika, Goran Bubić, rekao je za RTRS da je podnio prigovor na optužnicu koju je Sud BiH potvrdio protiv Dodika.

– Optužnica se u suštini može osporavati iz zakonom ograničenih razloga. Predmet prigovora ne može biti meritum prigovora, u ovom slučaju to su pravni razlozi i okolnosti za koje odbrana smatra da isključiju gonjenje – naveo je Bubić.

Naglasio je da je ne postoji krivično djelo i to dvostruko.

– Mi smo obrazložili zašto visoki predstavnik nije zakonodavac i zašto Kristijan Šmit nije visoki predstavnik – jasan je Bubić.

Naveo je da da su razlozi zasnovani prije svega na početnoj odredbi Dejtonskog sporazuma u kojoj je navedeno da se na odnose između strana potpisnica primjenjuje Povelja UN-a.

– To je važno, jer Povelja garantuje suverenost zemalja, u ovom slučaju BiH i što zabranjuje bilo kakav vid protektorata nad državom članicom UN-a – istakao je Bubić.

Naglasio je da visoki predstavnik nije utemeljen ni u Ustavu BiH, niti u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma na koji se poziva Tužilaštvo.

– U tom aneksu se spominju samo uopštene odredbe, a nigdje ne piše da je visoki predstavnik zakonodavac – izjavio je Bubić.

Istakao je da Tužilaštvo BiH nema nikakav dokaz da je Kristijan Šmit izabrani visoki predstavnik za BiH.

– Razolicija u Savjetu bezbjednosti UN-a nije usvojena – rekao je Bubić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakLukašenko: Bez obzira na pritiske Dodik brine o svojoj otadžbini i narodu
Naredni članakSinod SPC: Mnogi bi da nas uvuku u tragične sukobe, cilj im je da Crkva i Srbi nestanu sa KiM