Boračka organizacija Republike Srpske saopštila je da se protiv predsjednika Republike Srpske vodi politički motivisan proces pred Sudom BiH, a da je njen zadatak da štiti Srpsku, njene institucije i nadležnosti.

U saopštenju podsjećaju da im je osnovni programski zadatak zaštita Republike Srpske, njenih institucija i nadležnosti i da su u više navrata iznijeli stav da su u punom kapacitetu uz instituciju predsjednika Republike pružajući joj punu podršku i zaštitu u montiranom političkom procesu.

Iz BORS-a su ocijenili da je cilj procesa protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića da uklone optuženog sa političke scene, ali i da omalovaže i obezvrijede institucije predsjednika Republike.

Cilj im je i stvaranje prakse da se i drugi nepodobni Srbi uklone sa političke scene, uvođenje potpunog protektorata, nastavak oduzimanja drugih nadležnosti Republike Srpske, njeno pretvaranje u formu bez suštine, do potpunog gašenja i stvaranja unitarne BiH, navodi se u saopštenju BORS-a dostavljenom Srni.

Boračka organizacija navodi da je obaveza svakog Srbina da štiti princip da samo građani Republike Srpske imaju pravo da odlučuju ko će biti predsjednik Republike, narodni poslanik, odbornik, načelnik opštine ili gradonačelnik.

– Ako dopustimo da o ovim pitanjima odlučuje tzv. visoki predstavnik, Sud BiH ili strani centri moći onda Republike Srpske više neće biti. Ovakav scenario vodi nas u nestanak ili borbu za opstanak – naglašeno je u saopštenju.

Boračka organizacija smatra da je to opšti interes iza kojeg moraju da stanu svi radi očuvanja Republike koja predstavlja uslov opstanka srpskog naroda na vjekovnim ognjištima, jer ta obaveza postoji prema više od 23.000 poginulih boraca, prema sadašnjim i budućim generacijama koje treba da žive u slobodnoj Republici Srpskoj.

BORS napominje da Kristijan Šmit, koji nije visoki predstavnik, po nalogu stranih centara moći nameće nelegalne odluke, a zatim nalaže Tužilaštvu BiH da podigne optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske i to zbog toga jer je izvršavajaći svoju obavezu poštovao Ustav i Narodnu skupštinu i potpisao zakon.

BORS je podsjetio da je Narodna skupština donijela taj zakon radi zaštite nadležnosti Republike zagarantovanih Dejtonskim mirovnim sporazumom od intervencionizma takozvanog visokog predstavnika.

– Zašto pravosudne instucije BiH nisu ovoliko ažurne kada su u pitanju dokazani ratni zločini počinjeni na Srbima tokom proteklog rata? Zašto se na pravdu za zločin počinjen u Dobrovoljačkoj ulici i brojnim drugm mjestima čeka više od 30 godina? – pita Boračka organizacija.

Takođe, Boračka organizacija Republike Srpske pita i da li je međunarodnoj zajednici na ovim prostorima stalo do mira i poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ili do BiH bez Srba?

Sud BiH zakazao je za danas ročište na kojem bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić trebali da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakNešić u Tužilaštvu predao dokumentaciju u vezi sa Šmitom
Naredni članakVišković: Očekujemo da ćemo potpisati sporazum o dugoročnim isporukama gasa iz Rusije do kraja 2023.