Dok se Evropa suočava s prijetećom gasnom energetskom krizom, BMW upozorava da potpuno prihvatanje električnih vozila kao jedinog masovnog prevoznog sredstva nije rješenje.

Izvršni direktor bavarske marke Oliver Zipse kaže da Evropa nije spremna za oštro isključivanje benzinskih i dizelskih motora.

“Pogrešno je isključiti motore s unutrašnjim sagorijevanjem u Evropi. Industrija će izgledati drugačije u smislu opsega i strukture ako se okrene samo jednoj tehnologiji”, rekao je Zipse.

Umjesto da se oslanjaju samo na baterijske električne pogone, zvaničnici bi trebalo da slijede pristup koji je otvoren za sve tehnologije: kad bi industrija morala da poboljša svoje emisije CO2 za pet odsto svake godine, došlo bi do ogromnih pozitivnih klimatskih efekata, piše Jutarnji.hr.

S druge strane, “tvrdo gašenje” motora s unutrašnjim sagorijevanjem bi dovelo do anomalija koje niko ovdje više ne može da kontroliše, zaključio je Zipse.

Kako pišu njemački mediji, za razliku od većine proizvođača automobila, BMW se dugoročno ne fokusira samo na električne automobile, već i na različite pogonske tehnologije: motore s unutrašnjim sagorijevanjem, hibride s motorima s sagorijevanjem i elektromotorima, potpuno električne i automobile na vodonik.

Foto: Pexels/Luis Quintero

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakOvi horoskopski znakovi su najmanje moralni
Naredni članakOve Android aplikacije mogu da vam hakuju telefon – odmah ih obrišite