Beograd, 27. jula 2022.- Glumac Dragan Bjelogrlic izjavio je danas da je Branko Cvejic bio "zanimljiv glumac koji je obelezio jedno vreme". Bjelogrlic je prilikom snimanja druge sezone serije "Tajkun" rekao novinarima da je smrt Cvejica (1946-2022) "zaista tuzna vest" i podsetio da je njegov kolega dao veliki doprinos i kao upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorista" (JDP). FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Novi film reditelja Dragana Bjelogrlića “Čuvari formule” biće premijerno prikazan na Lokarno film festivalu koji će biti održan od 2. do 12. avgusta, prenosi Tanjug. Ovaj film biće prvi sa prostora Balkana koji će svoju svjetsku premijeru imati u okviru programa “Piaca Grande”.

– Originalna priča o potencijalnoj nuklearnoj krizi u socijalističkoj Јugoslaviji i autentičan rediteljski pečat Bjelogrlića, bili su presudni da međunarodni žiri u Lokarnu uvrsti “Čuvare formule” – navodi se u saopštenju produkcije.

Bjelogrlić je rekao da je poziv u Lokarno izuzetno priznanje za sve koji su radili na filmu i da “pruža izuzetnu mogućnost da još jedna zaboravljena priča iz naše istorije izađe u svet na velika vrata”.

Producenti su saopštili da je “istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine” rađena po knjizi Gorana Milašinovića “Slučaj Vinča”, a scenario potpisuje Vuk Ršumović, uz Ognjena Sviličića i Bjelogrlića.

– U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu – kaže se u saopštenju.

Glavne uloge igraju Radivoje Bukvić i francuski glumci Aleksis Manenti, Olivije Bartelemi i Ana Sara.

Direktora instituta Vinča Pavla Savića tumači Predrag Miki Manojlović, dok šefa Državne bezbjednosti SFRЈ Aleksandra Rankovića tumači Dragan Bjelogrlić.

Zapažene uloge imaju i Јovan Јovanović, Alisa Radaković i Ognjen Mićović.

Foto: TANJUG

Izvor:RTRS

Prethodni članakU Srpskoj rođeno 28 beba; U Doboju rođena jedna djevojčica
Naredni članakŽRS: Dionica Kostajnica-Šamac osposobljena za dizel-vuču