Vijesti

Bivšem pripadniku VRS Nenadu Vasiću pet godina zatvora

Okružni sud u Doboju osudio je bivšeg pripadnika VRS Nenada Vasića na pet godina zatvora zbog silovanja na području Dervente.
Vijeće je odredilo Vasiću da isplati 20.000 KM odštete žrtvi koju je u nekoliko navrata silovao u bivšem ugostiteljskom objektu u Derventi, prenosi Birn.

Kao pripadnik VRS u Civilnoj zaštiti proglašen je krivim da je više puta naoružan silovao jednu ženu hrvatske nacionalnosti. “U tom periodu faktičku vlast u Derventi imala je VRS. Oštećena je bila jedina žena hrvatske nacionalnosti raspoređena u radnoj obavezi”, rekao je sudija Izudin Berberović.

On je naveo da je Vijeće prihvatilo imovinsko-pravni zahtjev, jer je silovanje dijelom prouzrokovalo duševno oboljenje kod oštećene.

“Optuženom je izrečena minimalna zatvorska kazna pošto je od izvršenja krivičnog djela prošlo više od 20 godina i nakon toga nije počinio novo krivično djelo, bez obzira na traume kod oštećene koje nisu samo posljedica silovanja nego i drugih ratnih okolnosti”, rekao je Berberović.

Suđenje Nenadu Vasiću počelo je sredinom maja i u interesu žrtve bilo je zatvoreno za javnost. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close