Vijesti

BiH: Potpisan ugovor o zajedničkim servisima za e-usluge

Koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan i direktor firme “King ICT” Sarajevo Adis Pobrić potpisali su danas u Sarajevu ugovor o realizaciji projekta “Implementacija zajedničkih servisa e-usluga”, vrijednog 1.320.930 KM.

 

“Uvođenje elektronskih servisa i njihova primjena olakšaće svakodnevni život građanima i poslovnim subjektima, ali i zaposlenim u javnoj upravi”, rekao je Ćuzulan novinarima.

On je naveo da je riječ o još jednom reformskom projektu iz oblasti E-uprave, a njegova svrha je izgradnja i uspostavljanje infrastrukture potrebne za efikasnu i racionalnu implementaciju usluga uprave putem jedinstvene tačke kontakata i elektronski izgradnjom višeupotrebljivih zajedničkih servisa e-usluga, pri centralnim jedinicama za e-upravu za svaki nivo vlasti, koji će biti stavljeni na raspolaganje institucijama koje žele da koriste elektronske usluge.

Ćuzulan je pojasnio da će projekat biti realizovan putem četiri vrste usluga, odnosno po jedna za svaki upravni nivo – BiH, Republika Srpska, Federacija BiH, Brčko distrikt.

“Na nivou Srpske radi se elektronskoj usluzi dobijanja digitalizovanog zemljišno-knjižnog uloška, u Federaciji BiH to se odnosi na oblast premjera i katastra nekretnina, dok je za nivo Brčkog riječ o elektronskoj usluzi zapošljavanja u javnoj upravi”, precizirao je Ćuzulan.

S druge strane, ističe on, postižu se i velike uštede.

Direktor “King ICT-a” potvrdio je da realizatori projekta – ova i firme “Lanako” Banjaluka i “Lireks BG” iz Sofije imaju potrebno iskustvo i refernce da u saradnji sa Kancelarijom koordinatora reforme javne uprave u BiH uspješno obave povjereni im posao.

 

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close