Vijesti

BiH neće ispoštovati rok: Dodatna pitanja EK bez odgovora

SARAJEVO, BANJALUKA – Bosna i Hercegovina početkom oktobra trebalo bi da dostavi odgovore na dodatna pitanja iz upitnika Evropske komisije, ali kako stvari sada stoje od toga neće biti ništa i u najboljem slučaju to bi moglo biti završeno tek krajem ove godine.

U Direkciji za evropske integracije (DEI) BiH nisu željeli ni potvrditi ni demantovati ove inforamcije, ističući da niko sa sigurnošću ne može reći da li će u roku koji Evropska komisija očekuje biti dostavljeni odgovori na dodatna pitanja.

“Imamo prethodno iskustvo s odgovaranjem i činjenica je da mehanizam koordinacije funkcioniše. S obzirom na to da je princip odgovoranja na dodatna pitanja isti kao i ranije, od radnih grupa zavisi da li će posao biti završen u roku koji se očekuje. U ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može reći da li će ili neće biti odgovoreno u roku”, rekla je Marina Kavaz-Siručić, potparol DEI BiH.

Evropska komisija 20. juna proslijedila je BiH 655 dodatnih pitanja na upitnik uz napomenu da će cijeniti ukoliko se na njih odgovori u roku od tri mjeseca. Najviše dodatnih pitanja odnosi se na politički kriterijum, i to njih 106, a upravo na tim pitanjima se mogu očekivati najveći problemi. Recimo, jedno od pitanja na koje treba odgovoriti je: “Zašto trinaest odluka Ustavnog suda BiH nije do danas izvršeno? Koji su razlozi?

Dobro upućeni u proces odgovora na upitnik i dodatna pitanja Evropske komisije kažu da neće biti lako ni navesti detaljne informacije o stranim terorističkim borcima povratnicima i njihovim porodicama, kao i o stvarnom i opravdanom krivičnom gonjenju i kažnjavanju aktivnosti povezanih sa stranim terorističkim borcima, kao ni to šta se planira preduzeti i u kojem roku kada su u pitanju dvije škole pod jednim krovom.

Jedan od članova Radne grupe s kojim smo razgovarali kaže da je gotovo sigurno da do početka oktobra neće biti odgovoreno na dodatna pitanja, između ostalog i zbog toga što će narednih mjesec dana biti kampanja za predstojeće izbore, te da se tek nakon 7. oktobra može očekivati konkretniji rad na tim pitanjima.

“Trenutno se tek pripremaju odgovori, nakon čega ih treba verifikovati, pa razgovarati o onome na šta nije odgovoreno, pa onda sve to treba potvrditi u Savjetu ministara BiH”, ispričao je jedan od članova Radne grupe koja radi na pitanjima iz upitnika Evropske komisije, dodajući da je gotovo sigurno da će i na neka od dodatnih pitanja zadnju riječ dati Kolegijum za evropske integracije, koji, između ostalog, čine premijeri entiteta i predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Pored pitanja u vezi s političkim kriterijumima, vlasti u BiH moraće odgovoriti i na 33 dodatna pitanja u vezi s ekonomijom, zatim 43 pitanja iz socijalne politike i zapošljavanja, 39 koji se tiču transportne politike, 36 iz oblasti obrazovanja i kulture, a tu su i dopune na ranije poslate odgovore.

Podsjećanja radi, Evropska komisija BiH je početkom decembra 2016. godine dostavila 3.242 pitanja, a vlasti su same sebi zadale rok od šest mjeseci da odgovore na sva pitanja, što naravno nije urađeno. BiH je to uradila tek u februaru ove godine i jedina je koja je duže od godinu dana radila taj posao.

Inače, upitnik Evropske komisije neophodan je u pripremi mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

Neka od pitanja koja čekaju rješenje

  • 106 politički kriterijumi
  • 33 ekonomija
  • 43 socijalna politika i zapošljavanje
  • 39 transportna politika
  • 36 obrazovanje i kultura

(Nezavisne)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close