Vijesti

BiH i Hrvatska potpisale Sporazum o rekonstrukciji drumskih mostova

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković potpisali su danas Sporazum između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji drumskih mostova na državnoj granici.

Mitrović je rekao da bez razvoja infrastrukture nema ni razvoja regiona i da je za BiH i sve ljude koji žive na ovim prostorima dobra svaka vrsta povezivanja sa zemljama regiona.

– Ovaj sporazum omogućava nam da krenemo sa održavanjem međudržavnih mostova, za šta je na godišnjem nivou planirano 200.000 KM za tekuće održavanje mostova sa Hrvatskom – rekao je Mitrović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj.

On kaže da su za vanredno održavanje i rekonstrukciju mostova sredstva obezbijeđena iz budžeta BiH i međunarodnih obaveza BiH, a evidentiraće se kao program posebnih namjena Ministarstva komunikacija i transporta u iznosu od oko dva miliona KM za narednih pet godina.

Mitrović je naglasio da će izgradnjom mostova sa susjednim zemljama mreža auto-puteva u BiH biti povezana na evropsku transportnu mrežu, što će građanima omogućiti kraće, brže, udobnije i jednostavnije putovanje do Evrope, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Butković je rekao da današnje potpisivanje Sporazuma označava još jedan korak prema jačoj saobraćajnoj, ali i ekonomskoj povezanosti Hrvatske i BiH.

– Održavanje i obnova mostova i saobraćajnica na zajedničkoj granici jednako je važno za obje zemlje, jer samo saradnjom možemo unaprijediti zajedničke veze, kako saobraćajne, tako i ekonomske. Određeni mostovi koji su, među ostalima, predmet danas potpisanog Sporazuma su u zaista lošem stanju i moramo brzo reagovati da bismo ih što prije doveli u bezbjedno stanje sa saobraćajnog aspekta – rekao je Burković.

Mostovi, osim što spajaju dvije zemlje, kaže Butković, u konačnici povezuju i stanovnike, a to je i cilj svake ovakve međudržavne saradnje.

Delegacije dva ministarstava održale su i bilateralni sastanak na kojem je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa i regionalne saradnje, sa posebnim osvrtom na izgradnju mostova Gradiška i Brčko-Gunja, puštanje u saobraćaj mosta Svilaj, te definisanje trase Јadransko-jonskog auto-puta.

Mitrović se sastao i sa ambasadorom BiH u Hrvatskoj Aleksandrom Vranješom.

Foto: Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close