Vijesti

Bajer se spaja s Monsantom? Vrijednost preuzimanja veća od 42 milijarde dolara!

Booking.com

BERLIN – Njemačka farmaceutska kompanija Bayer pristupila je kompaniji Monsanto i iskazala interes za preuzimanje kojim bi se spojila dva najveća svjetska dobavljača sjemena i pesticida, saznaje se iz tih kompanija.

Detalji ponude nisu poznati i nejasno je hoće li ju Monsanto prihvatiti.

Ukoliko dođe do dogovora, vrijednost preuzimanja mogla bi biti veća od 42 milijarde dolara, koliko trenutno iznosi tržišna vrijednost Monsanta.

Ukoliko ponuda uspije, povezana kompanija godišnje bi ostvarivala 67 milijardi dolara prihoda od prodaje i bila bi najveća svjetska kompanija za proizvodnju sjemena i hemikalija.

Uspjeh tog posla značio bi intenziviranje konsolidacije u sektoru poljoprivrede, nakon što su u proteklih šest mjeseci preuzimanja obavili i konkurenti, kao što su Dow Chemical, DuPont i Syngenta.

Ali, pitanje je hoće li regulatori odobriti to spajanje. Spajanje s kompanijom iz St. Louisa, najvećim svjetski proizvođačem sjemena po prodaji, gurnulo bi Bayer više u poljoprivredni sektor, koji trenutno čini oko 22 odsto poslovanja njemačke kompanije.

Monsanto prodaje sjemenje i herbicide u vrijednosti 15 milijardi dolara,  što znači da bi poljoprivreda mogla činiti oko 40 odsto poslovanja u zajedničkoj kompaniji, a ostatak bi činili farmaceutski i zdravstveni  proizvodi.

Bayerov prijedlog dolazi u vrijeme kada se poljoprivredni sektor suočava s velikim pritiskom nakon trogodišnjeg klizanje cijena žita, koje je spustilo prihode američkih farmera na najniži nivo u više od deset godina i prisilio kompanije na smanjenje cijene sjemenja, smanjenje istraživanja i otpuštanje osoblja.

Monsanto je u maju snizio prognozu dobiti za ovu godinu i najavio otpuštanje oko 16 odsto zaposlenika.

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close