Zanimljivosti

Appaz Iliev koji je tvrdio da je najstariji čovjek na svijetu umro u 123. godini

Ruski pastir Appaz Iliev, koji je tvrdio da je rođen za vrijeme posljednjeg ruskog cara, umro je u 123. godini, objavili su ruski zvaničnici. Da je Iliev bio najstariji čovjek na svijetu nikada nije dokazano, jer su dokumenti o njegovom rođenju izgubljeni pa se njegova dob nikada nije mogla potvrditi.

https://www.youtube.com/watch?v=kyKc1-mlUVo

Iliev je svoj dug život pripisivao navici da ima 11 sati sna dnevno. Govorio je da je svake večeri lijegao u 19 sati, a ustajao u 6 sati kako bi izveo svoje stado. Izbjegavao je ljekare i lijekove što je više mogao, iako je u 121. godini operisao oko. 

Jeo je samo svježe povrće iz vlastitog vrta i domaće meso koje bi kupovao u svom selu Guli. Takođe, redovno je pio mlijeko i svježu izvorsku vodu. 

Borio se za Crvenu armiju u ruskom građanskom ratu od 1917. godine do 1922. godine, a u Drugom svjetskom ratu nije učestvovao jer je proglašen prestarim da pristupi vojsci pa je ostatak života proveo kao pastir.

Imao je osmero djece, 35 unučadi, 34 praunučadi i nekoliko prapraunuka. 

Oni koji su ga poznavali rekli su da je bio veoma ljubazan čovjek koji je volio svoj život. 

Zvanično, najstarija osoba na svijetu bila je Sarah Knauss iz SAD-a, koja je umrla 1999. godine u dobi od 119 godina i 97 dana.

Neki ovu titulu pripisuju Jeanne Calment, Francuskinji za koju su tvrdili da je imala 122 godine i 164 dana kada je umrla 1997. godine, međutim, i kod nje su postojali problemi kada je riječ o identifikaciji.

Najstariji muškarac koji je ikada živio bio je Jiroemon Kimura iz Japana koji je imao 116 godina i 54 dana kada je umro 2013. godine. Trenutno najstarija osoba na svijetu je Kane Tanka iz Japana koja ima 116 godina i 127 dana. Ovu titulu dobila je nakon smrti 117-godišnjeg Chiyo Miyaka 2018. godine.

Foto: etokavkaz/east2west.news

Izvor: Klix

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close