Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske apeluje na poslodavce u Srpskoj da zbog visokih temperatura svoje poslovanje prilagode temperaturama kako bi zaštitili zdravlje svojih zaposlenih, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Ministarstvo poziva i apeluje na sve poslodavce Republike Srpske da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

– Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povrjeđivanja radnika. Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih teperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana – ističu iz Ministarstva.

Zbog svega navedenog, iz Ministarstva apeluju na poslodavce da i oni primjene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

– U skladu sa gore pomenutim standardom u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju moguću mjeru – navode iz Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju da su te mjere organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena, rotacija poslova, izbjegavalje rada u najtoplijem dijelu dana od 11. do 16. časova, uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor i nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakRistić: Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru ne bavi se granicama, već identitetom (VIDEO)
Naredni članakVidović: Zajednički izlazak Srpske i Srbije na međunarodna tržišta je dobra stvar