Android aplikacije će uskoro dobiti poboljšanu podršku za pasvord ključeve.

Google je objavio u svom blogu za razvojne inženjere prošle sedmice, da će Credential Manager, nova Android-specifična API platforma za čuvanje pristupnih podataka kao što su korisnička imena i šifre, kao i passkey-evi, biti javno dostupni od 1. novembra.

Credential Manager, koji je već nekoliko meseci bio dostupan u preview verziji za razvojne inženjere, objedinjuje biometrijsku autentifikaciju putem passkey-eva, tradicionalnih šifri i federativnih identiteta na Android telefonima.

Ova promjena bi trebala omogućiti aplikacijama da ponude bolju podršku za autentifikaciju u Androidu 14.

Korišćenjem Credential Manager-a, aplikacije mogu ponuditi korisnicima jednostavnu biometrijsku prijavu putem passkey-eva.

To bi trebalo značiti iskustvo lakše prijave, jer ljudi koji koriste ovu metodu neće morati brinuti o pamćenju podataka za prijavu.

Spoljni upravljači šifri kao što je 1Password takođe mogu da integrišu ovaj API kako bi omogućili korisnicima jednostavnije iskustvo kada se odluče za ovu alternativu umesto Google Password Manager-a.

Google je takođe napisao u drugom blogu prošle nedjelje da povlači nekoliko API-ja za autentifikaciju, tako da će razvojni inženjeri ubuduće morati koristiti Credential Manager za autentifikaciju korisnika.

Ovo bi trebalo da pojednostavi proces i time olakša integraciju od strane spoljnih aplikacija, kao što su to već uradili WhatsApp i Uber, prensi PCpress.

Foto: Pexels/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakPoco C65 donosi bolje kamere
Naredni članakTri načina da vam mozak ostane mlad