Analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković izjavio je da su najnovije prijeteće poruke upućene Srbima u Sarajevu šovinizam koji podstiču političari dok Zapad to mirno posmatra.

– Isti taj Zapad, koji priča o ljudskim pravima i suzbijanju šovinizma, posmatra mirno gdje god se šovinistički nastupa prema Srbima – kaže Anđelković povodom prijetećih transparenata postavljenih juče ispred Suda i Tužilaštva BiH.

Anđelković navodi da u svakoj naciji i društvu, postoje “ljudi mržnje”, koji su krajnje negativno orijentisani prema svakome ko je drugačiji, ali da je razlika u tome što je u srpskom društvu ta vrsta ponašanja stigmatizovana.

– Neko ko se tako ponaša nailazi na osudu našeg društva, a u FBiH ta ratno-huškačka retorika iz 90-tih i dalje je prihvatljiva, i dalje je skoro pa normalna kada je usmjerena protiv Srba – kaže Anđelković.

On ukazuje da je jedno imati politički stav, zastupati bilo kakve političke i geopolitičke ili nacionalne interese, a drugo je to projektovati na pojedinca, jer kada se to projektuje na pojedinca to je šovinizam.

– Ovo što se dešava u FBiH to je šovinizam, podstaknut od političara dok Zapad to mirno posmatra – kaže Anđelković.

Prema njegovoj ocjeni, preko ovakvih postupaka se ne smije prelaziti i mora se insistirati na osudi postupaka i kažnjavanju počinilaca.

Foto: rtrs.tv

Izvor. SRNA

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 03.09.2023. godine
Naredni članakKovačević: Crnadak pokazao da je opozicija dio koalicije čiji je cilj rušenje Srpske (VIDEO)