Vijesti

Američka i kineske vakcine uskoro u “Kovaks” mehanizmu

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je delegacija Svjetske zdravstvene organizacije informisala njega i predsjednike vlada Republike Srpske Radovana Viškovića i Federacije BiH Fadila Novalića da će portfolio mehanizma “Kovaks” za nabavku vakcina protiv virusa korona biti proširen i vakcinama proizvedenim izvan Evrope.

On je precizirao da će u portfolio, u kojem su do sada bile samo one vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove, biti uključena i vakcina “Moderna” američke proizvodnje, a da se vrlo brzo očekuje i uključivanje kineskih vakcina.

– To nam je jako važno jer će biti omogućena veća količina vakcina koje će biti distribuisane zemljama u “Kovaks” sistemu – rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare nakon sastanka sa delegacijom SZO, predvođenom direktorom Regionalne kancelarije za Evropu Hansom Klugeom.

Navodeći da je SZO zagovarao i promovisao “Kovaks” sistem nabavke vakcina, Tegeltija je konstatovao da ova nabavka ide sporije od očekivanog, ali da su dobre vijesti da su najavljene značajnije isporuke vakcina za drugi kvartal ove godine.

Predsjedavajući Savjeta ministara precizirao je da je do sada od 1.230.000 doza vakcina koje je BiH platila, stiglo tek 50.000 vakcina i da će u idućoj sedmici doći 100.000.

Konstatujući da je fokus današnjih razgovora bila pandemija virusa korona i imunizacija, Tegeltija je rekao da je razgovarano i o tome kako treba da izgleda svjetski zdravstveni sistem nakon pandemije, svjesni da je ovo jedna u nizu koje će se javiti.

On je izrazio zahvalnost SZO na svim informacijama koje je o pandemiji virusa korona pružala i podsjetio da su prve informacije došle u januaru prošle godine.

Tegeltija je naveo da je BiH pravovremeno reagovala i da je dan prije proglašenja pandemije formirala krizne štabove.

Predsjedavajući Savjeta ministara dodao je da je danas razgovarano i o tome kako treba da izgleda zdravstveni sistem u BiH poslije pandemije, kao i o potrebnim reformama.

– Razgovarano je o svim problemima sa kojima se susrećemo, do toga da mentalno zdravlje postaje važna oblast, s obzirom da su ljudi iscrpljeni i umoreni od svih restriktivnih mjera – dodao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je poručio da će saradnja BiH i SZO biti nastavljena i u budućnosti, pri čemu su očekivanja da će sva postojeća znanja biti prenesena BiH, te da će dijelom investicija biti obuhvaćen i zdravstveni sistem BiH.

Navodeći da saradnja i pomoć SZO BiH traje već 20 godina, Tegeltija je dodao da će danas biti potpisan dvogodišnji ugovor o zajedničkoj saradnj

Foto: klix.ba

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close