Svesrpski sabor je odgovor na haos koji prave SAD. Sabor je zapravo pokušaj da se srpski narod kao ključna politička snaga na Balkanu u perspektivi udruži sa drugim narodima, u poredak koji nije ni protiv koga, ali uvažava domaće okolnosti i teritoriju pretvara u ravnopravan dio međunarodne zajednice.

Ovako savjetnik predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić komentariše saopštenje američke diplomatske ispostave u Sarajevu, u kojem se navodi da da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski mirovni sporazum i državne institucije BiH.

Prema Tadićevim riječima, američka Ambasada osjeća potrebu da se miješa baš u svako unutrašnje pitanje BiH zato što od raspada Јugoslavije, kako kaže, imamo sveamerički sabor na Balkanu u neprekinutom trajanju.

– I onda na taj sveamerički sabor jednog dana imamo i jedan domaći, autentični, svesrpski, koji se očigledno ne uklapa u taj sveamerički, pa u tom smislu štrči. Mislim da su ovdje potpuno pobrkani odnosi geopolitike, međunarodnih odnosa i međunarodnog prava. Nažalost, SAD čitav ovaj prostor ne uvažavaju kao prostor na kome postoje države, već misle da je ovo teritorija zaposjednuta pod određenim političkim i istorijskim okolnostima, kojom s vremena na vrijeme upravljaju, a s vremena na vrijeme prepuštaju svojim raznoraznim saradnicima da se oni snalaze, zbog čega danas i imamo ovaj haos koji imamo – smatra Tadić.

Govoreći o američkoj interpretaciji Dejtonskog sporazuma, Tadić naglašava da su američki političari, kada su poručili da je jedini originalni tekst Dejtonskog sporazuma onaj na engleskom jeziku, zapravo željeli da kažu da su oni jedini njegovi tumači.

– Međutim, valjda je prirodno zaključiti da je to apsurdno i da, ukoliko ste nešto potpisali, a to ne razumijete, onda vas to, na kraju krajeva i ne obavezuje. Tu situaciju koja oslikava potpuno odsustvo pravne sigurnosti, Republika Srpska sa svojim saveznicima, uporno, skoro tri decenije, pokušava da pretvori u pravno stanje: da se taj sporazum poštuje, da ima stvarni značaj, da zaista održava mir na ovim prostorima i da omogućava život svima u skladu sa pravilima iz tog sporazuma – navodi Tadić.

Sa druge strane, političko Sarajevo, nezadovoljno sporazumom, pokušava da se uklopi u sliku manipulacija Dejtonom i izvuče neku korist za sebe, kako bi izvršili reviziju Dejtonskog sporazuma. To je osnova nesporazuma, objašnjava Tadić, između Republike Srpske, koja istinski podržava Dejtonski sporazum i svih onih koji bi sporazumom da manipulišu ili da ga mijenjaju, kaže on, piše Sputnjik.

Za politikologa Vojislava Savića reagovanje američke ambasade u BiH na Svesrpski sabor nije ništa neuobičajeno.

– Za razliku od američke ambasade u Beogradu, ova sarajevska je mnogo aktivnija po tom pitanju i komentarišu mnogo manje značajne stvari, a kamoli ovo. Tako da u tom kontekstu nisam uopšte iznenađen što su dali sebi za pravo da komentarišu Sabor, a poruke koje šalju ne razlikuju se od njihovih drugih saopštenja koja su u potpunosti na liniji unitarističkih pozicija kojima streme otkako su došli u BiH – objašnjava Savić.

Srpska javnost, nakon objave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će odgovoriti američkoj ambasadi u Sarajevu, može konačno da vidi sa kolikom dozom bezobrazluka i agresivnog mešanja se nose građani Republike Srpske i BiH.

– To je, takvo ponašanje potpuno normalizovano u BiH, a ponavljam, ne bi trebalo da bude normalno – da se jedna ambasada miješa u unutrašnjepolitička pitanja, da se miješa u stvari koje ih se ne tiču – ističe on.

Deklaracija sa Svesrpskog sabora zapravo je posljedica ovakvog višedecenijskog miješanja američke ambasade, ocjenjuje Savić.

– Samim komentarisanjem, samim oglašavanjem po ovom pitanju dokazuju koliko je neophodno da svi Srbi budu integrisani u političkom djelovanju kako prema unutrašnjepolitičkim prilikama, tako i prema spolja. Dokazali su poentu, naknadno, iako im to vjerovatno nije bila namjera. Uradili su ono čime je trebalo da pokažu da bez jasnog i koordinisanog odgovora srpske diplomatije, zajedno sa unutrašnjepolitičkim snagama, nećemo moći da se izborimo sa ovim. Oni se neće zaustavljati – i da se udovolji njihovim zahtjevima, oni će tražiti dalje dok se ne poništi svaki oblik autentične srpske politike i one politike koja zastupa pozicije srpskog identiteta, tradicije, na kraju krajeva, naših političkih i međunarodnih interesa – zaključuje Savić.

Ambasada SAD u BiH saopštila je da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski mirovni sporazum i državne institucije BiH.

Za američke diplomate predvođene odlazećim ambasadorom Majklom Marfijem, zaključci Deklaracije ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, već, kako stoji u saopštenju, namerni napad na taj sporazum i državne institucije BiH. Zaključci sa sabora su ukorijenjeni u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama, smatraju u ambasadi.

Za američke diplomate razdruživanje je drugo ime za otcjepljenje i to predstavlja napad na Dejtonski sporazum, a Republika Srpska nije država i nema pravni subjektivitet izvan BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će odgovoriti na ovo saopštenje.

– Američka ambasada u Sarajevu je rekla svoje. Sutra će dobiti odgovor. Prvi put ću kao predsjednik Srbije da im postavim pitanja, a vjerujte mi, odgovor neće imati, iako se tiče baš Dejtonskog sporazuma – napisao je Vučić na društvenim mrežama.

Predsjednik je istakao da je problem u tome što, kako je naveo, oni nisu navikli da postoje nezavisne i suverene zemlje, kao ni lideri koji ne žele da se dodvoravaju njima, već da brane interese sopstvenog naroda.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Vrijedna donacija stigla u Kožuhe (FOTO)
Naredni članakDodik: Kada Marfi čuva Dejtonski sporazum propast je zagarantovana