Vijesti

Ambasador Kine u radnoj posjeti Doboju (FOTO)

Ambasador Kine u BiH Đi Ping posjetio je grad Doboj, gdje je razgovarao sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem. Nakon sastanka u Gradskoj upravi uputili su se na Ozren u branje trave Ive, koga je Komitet za nematerijalnu baštinu UNESCO-a krajem prošle godine upisao na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Prije četiri mjeseca ambasador Kine u BiH je prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju novog objekta Bolnice u Doboju i još tada je obećao da će ponovo doći u Doboj na dan kada se na Ozrenu tradicionalno bere trava Iva. Ujedno bila je ovo prilika da razgovara sa prvim čovjekom grada Doboja i o drugim brojnim temama.

-Razgovarali smo o projektima sa kojima su kineske kompanije prisutne na teritoriji Grada Doboja i u Republici Srpskoj. Značajan je njihov doprinos i u izgradnji same Bolnice gdje su oni izabrani kao najpovoljniji izvođač radova. Siguran sam da ta dinamika ide svojim tokom i da ćemo u predviđenom roku Bolnicu i završiti. Razgovarali smo i o saradnji u oblasti kulture, odnosno o promociji kineske kulture. Mi smo kao Grad Doboj spremni da stavimo u potpunosti svu našu infrastrukturu i da se svi uključimo u promociju kineske kulture. Ono što je jako značajno jeste da smo razgovarali i o kineskom jeziku, gdje ćemo u narednom periodu vidjeti kako ćemo obezbijediti profesore. Želja nam je i cilj da naš narod što bolje poznaje kineski jezik i siguran sam da će to još više povezati dva prijateljska i bratska naroda, odnosno srpski i kineski narod – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

-Imam nekoliko ciljeva ove posjete, prvi je da se upoznam sa dinamikom izgradnje Bolnice u Doboju, a drugi cilj je da kao što sam obećao prošli put đacima u Osnovnoj školi „Sveti Sava”, da ih opet posjetim. Nadam se da ćemo u narednom periodu ojačati i ekonomsku saradnju i kulturnu razmjenu sa Dobojem – rekao je Đi Ping, ambasador Kine u Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi uputili su se na Ozren u branje trave Ive, koga je Komitet za nematerijalnu baštinu UNESCO-a krajem prošle godine upisao na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close