Advokat Srđan Aleksić, čija je kancelarija tužila NATO nakon bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom, pozvao je građane Republike Srpske koji imaju nalaz biopsije da su oboljeli od posljedica bombardovanja da se jave u njegovu kancelariju u Nišu kako bi pokrenuli postupak protiv tog vojnog saveza.

Aleksić je rekao da će tokom jeseni iz Republike Srpske preuzeti nalaze biopsije ljudi koji su bili izloženi dejstvu osiromašenog uranija i teško su oboljeli ili preminuli, a spremnu su oni ili njihove porodice spremne da tuže NATO.

– Boraviću u Republici Srpskoj i dobiti uzorke, biopsiju od ljudi, civila i boraca koji su boravili u Hadžićima i u okolini i koji su oboljeli ili preminuli. Verovatno nalaze čuvaju, da bi ih poslao u Italiju. Kada dobijemo rezultate iz Instituta iz Torina, onda će uslijediti tužbe pred sudovima u Republici Srpskoj i u Sarajevu – objasnio je Aleksić.

On je naveo da je njegova kancelarija do sada podnijela 35 tužbi i da ih je u Srbiji u pripremi još najmanje toliko, istakavši da su rezultati analize urađeni u Italiji katastrofalni.

– Kod analize uzoraka dvije osobe bilo je 500 puta više osiromašenog uranijuma nego što je dozvoljeno, 0,005 je u prirodi, a oni su u tijelu imali 2,28 i 2,22. Takvi rezultati nisu pronađeni nigdje. To su reči doktora sa medicinskog fakulteta u Torinu i Instituta za nanotehnologiju – kaže Aleksić.

Aleksić je naveo da je kod tih državljana Srbije uzorkovan 21 teški metal koji su, takođe, toksični kao i osiromašeni uranijum, a da su posljedice na cjelokupno stanovništvo nesagledive i trajne.

– Mislim da je i svijest i vrijeme sazrelo da možemo da tražimo pravdu za naše žrtve – ocijenio je Aleksić za Srnu.

Prema njegovim riječima, nakon bombardovanja osiromašenim uranijumom oboljenja od karcinoma dobila su epidemijske razmjere, što bi trebalo biti opomena za one u Ukrajini koji dozvoljavaju da im Zapad pumpa oružje sa takvim punjenjem.

Aleksić je najavio da će njegova kancelarija 22. i 23. septembra organizovati međunarodnu konferenciju u Nišu na kojoj će biti predstavljeno oko 20 naučnih radova koji se bave tom temom.

U Republici Srpskoj se 9. septembra obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja koje su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na prostoru BiH bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Tokom NATO operacije “Namjerna sila” poginulo je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, te pet pripadnika radne obaveze, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica.

U NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo je najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 civil ranjen.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku ukupno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa “tomahavk”, dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Zvaničan razlog za bombardovanje Republike Srpske bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine, kada je Unprofor bez dokaza odmah za to optužio Vojsku Republike Srpske.

(Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izvor: RTRS

Prethodni članakMUP USK: Biće provjerene tekstualne objave lica koja su prijetila Dodiku
Naredni članakCvijanovićeva u dvodnevnoj posjeti Poljskoj