Vijesti

Akcize nisu nadležnost Srpske

Republika Srpska će na međunarodnom finansijskom tržištu ponuditi obveznice u vrijednosti od 200 miliona evra, rekao je danas novinarima ministar finansija Zoran Tegeltija. On je danas”prao ruke” i od akciza na gorivo, koje je u Parlamentu BiH donijela akcizna koalicija čiju okosnicu čine SNSD, SDAi HDZ.

On je dodao da će prihvatanje zaduženja zavisiti od visine kamatne stope koju će međunarodni investitori na Bečkoj berzi ponuditi.

Tegeltija kaže da je za Republiku Srpsku gornja granica šest odsto, ali da će naredne sedmice predstavnici Vlade obići sedam metropola kojima će objasniti da je RS dobro mjesto za investicije.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se akcize na gorivo suspenduju dok se ne stabilizuju cijene na međunarodnom tržištu, Tegeltija je rekao da bi za takvu mjeru bilo potrebno mijenjati zakon o akcizama, a što nije, kako je rekao, u nadležnosti Republike Srpske.

Tegeltija je očito zaboravio da je zakon o akcizama usvoen na insistiranje vlade Republike Srpske i to glasovima poslanika akcizne koalicije SNSD-a, SDA, HDZ-a, SBB-a…u Parlamentu BiH.

(BN)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close