Vijesti

Agencija za statistiku BiH radi punom parom, Zavod tražio da se odluka o popisu poništi

SARAJEVO – Agencija za statistiku BiH koordinira sve aktivnosti na obradi podataka popisa, a radne grupe statističara iz sve tri statističke institucije rade i radit će na obradi podataka u skladu sa Zakonom o popisu i usvojenim jedinstvenim programom za obradu podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, tvrde u Agenciji.

Sve aktivnosti će se i ubuduće, kako su naveli, raditi uz konsultacije s predstavnicima Međunarodne monitoring misije (IMO).

Predstavnici IMO i Eurostata, koji borave u trodnevnoj posjeti statističkim institucijama u BiH, planirane aktivnosti započeli su sastankom s direktorom Agencije za statistiku BiH i dva njegova zamjenika i nastavljaju ih kroz rad s koordinatorima popisnih biroa Agencije i entitetskih zavoda.

Misiji će se pridružiti i Piter Everers, predsjednik Upravnog odbora IMO-a, koji će danas održati pres-konferenciju u Sarajevu.

Kako je “Nezavisnim” rečeno u Agenciji, sastanci su u toku, a nakon  odlaska IMO-a biće više informacija o svemu.

U međuvremenu Republički zavod za statistiku RS uputio je juče zvanična pisma Velimiru Jukiću, direktoru Agencije za statistiku BiH, Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara, i članovima Vijeća, relevantnim domaćim i stranim institucijama, ističući da aktivnosti u vezi s obradom i rezultatima popisa treba da budu objektivne.

Zavod je zatražio da Jukić odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva stavi van snage kao nezakonitu, a isto to zatraženo je i od Vijeća ministara BiH. U Zavodu ističu da je program, s kojim nisu bili upoznati ni članovi Vijeća ministara BiH, nezakonit i da se njime mijenjaju originalni odgovori na popisnicama, te očekuje odluku kojom će Jukićev program biti stavljen van snage. Zavod je u pismu Jukiću ukazao na brojne materijalne i formalne nezakonitosti, jer je taj program donesen suprotno Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, pošto je direktor Agencije za statistiku BiH “usvojio” potpuno nov program obrade podataka, koji je zapravo njegov individualni akt, jer nije prethodno razmatran u Centralnom popisnom birou, kao najvišem popisnom tijelu, kako to zakon nalaže.

Sporni program direktora Agencije predviđa da do 1. jula ove godine bude objavljen samo ukupan broj stanovnika na svim nivoima vlasti – BiH, entiteta, kantona, opština, Brčko distrikta, međutim svi ostali konačni rezultati popisa koji se dobijaju s popisnice nisu programom predviđeni za objavljivanje u navedenom zakonskom roku, nego do 31. decembra ove godine, što je, takođe, protivzakonito. Na ovo su upozorili i iz Federalnog zavoda za statistiku, gdje takođe ističu da je takav program protivzakonit.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da je nedopustivo preglasavanje srpskih poslanika, koji su iznijeli jedinstven stav po pitanju popisa stanovništva, naglašavajući da to ne vodi dugoročnoj održivosti BiH kao države dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda.

On je upitao kome trebaju netačni podaci popisa i šta sa stanovišta statistike i ekonomije uopšte mogu dobro da donesu, ponavljajući da RS neće priznati netačne podatke i da će insistirati na striktnom poštovanju Zakona o popisu i metodologiji koja definiše rezidentne stanovnike.

“RS očekuje da rezultati popisa budu objavljeni do 1. jula, ali ne namješteni, nego tačni rezultati, onako kako nalaže struka i nauka. Ne možemo dozvoliti da struku i brojeve pobjedi politički interes”, navodi se u saopštenju predsjednika NS RS.

Demograf Stevo Pašalić naglasio je da se cijela RS mora ozbiljno pozabaviti pitanjem popisa, jer podaci koje hoće da objavi Jukić, dalekosežno gledajući, mogu uzdrmati konstitutivnost naroda u BiH.

“Njihov ključni cilj je bio dostići broj Bošnjaka od 50,1 odsto u BiH, kako su to i naštimali”, istakao je Pašalić.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, izjavio je da ova partija predlaže sazivanje, uslovno rečeno, svesrpskog sabora svih stranaka, političkih subjekata u RS da o popisu zauzmu zajednički stav, dok je Mladen Bosić, lider SDS-a, poručio da srpski predstavnici ni na koji način neće podržati odluke o popisu stanovništva u BiH koje su protiv interesa RS i koje su protivzakonite.

Ferguson: Važan dokument

Povodom popisa oglasio se i Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH. On smatra da je popis stanovništva veoma važan dokument, koji bi trebalo posmatrati u ekonomskom, a ne političkom smislu.

 

Izvor: nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close