Zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojim traži od svih članova Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH da podnesu ostavke, ni na koji način ne obavezuje članove Savjeta, jedan je od ranijih zaključaka VSTS-a povodom najavljenih aktivnosti Privremene istražne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH

Iz VSTS-a, zbog učestalih upita po ovom pitanju, podsjećaju na zaključke Savjeta koji su usvojeni na sjednici održanoj 18. jula prošle godine, a jedan od njih je da članovi VSTS-a, te sudije i tužioci u BiH, ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije Predstavničkog doma.

Zaključak Predstavničkog doma, kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu, a posebno VSTS-a, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u BiH, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

– Na ovaj način Predstavnički dom izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti – jedan je od prošlogodišnjih zaključaka VSTS-a.

VSTS BiH je na toj sjednici pozvao Predstavnički dom da sva pitanja u vezi pravosuđa razmatra kroz partnerski odnos sa VSTS-om BiH na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma, na sjednici održanoj u srijedu, 17. juna, od VSTS-a je zatražila odgovore na pitanja da li Tužilaštvo BiH koristi CMS ili neki drugi sličan sistem za potrebe dodjeljivanja predmeta pojedinačnim tužiocima i, ukoliko Tužilaštvo BiH ne koristi takav sistem za potrebe dodjeljivanja predmeta, ko odlučuje o dodjeljivanju predmeta u Tužilaštvu BiH.

– Ukoliko Tužilaštvo BiH ne koristi takav sistem za potrebe dodjeljivanja predmeta, da li je VSTS odobrio takvu praksu i ukoliko jeste, kada i na čiji zahtjev, te da li bilo koje drugo tužilaštvo u BiH predmete dodijeljuje pojedinačnim tužiocima bez korištenja CMS ili sličnog sistema – upitali su članovi Privremene istražne komisije.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakMinistarstvo uprave i lokalne samouprave: Lica poštovala mjere kućne izolacije
Naredni članakZa zapošljavanje 2.200 lica obezbijeđeno gotovo 11 miliona KM