U Doboju je zasjedao lokalni parlament. Bila je ovo Deseta redovna sjednica Skupštine grada Doboja na čijem dnevnom redu se našlo ukupno 15 tačaka.

Na desetom zasjedanju dobojskog parlamenta usvojena je Odluka o izmjeni dijela Regulacionog plana „Centar“ Doboj-revizija, blok 6. Zahtjev za izmjenom podnio je dobojski Centar za kulturu i obrazovanje. Počela je obnova ove ustanove kulture, a projektom je predviđeno rekonstrukcija i nadogradnja određenih dijelova, zbog čega je potrebna izmjena ovog dijela regulacionog plana. S obzirom da se sjednice održavaju u Velikoj sali ovog objekta kulture sa početkom građevinskih radova sjednice Skupštine grada Doboja navjerovatnije će se održavati u sali Privredne komore. Nije bila tema ove sjednice, ali su se ipak dotakli i zgrade bivšeg Doma vojske i njenog rušenja. Bez izmjene regulacionih planova nema ni gradnje. Ovo je u obraćanju odbornicima potvrdio i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić uz podsjećanje da je Grad Doboj u Srpskoj na drugom mjestu po broju prodatih stanova. Ukoliko želimo da ljudi investiraju u Doboj, moraju se mijenjati i regulacioni planovi, poručio je, a sa njim se složio i njegov zamjenik.

-Izmjene regulacionih planova su nasušna potreba kako bi se naš grad razvijao. Koliko sam vidio taj projekat i izgled tog novog objekta, a budući da je provedena sva zakonska procedura i sve odluke donesene, ne vidim tu ništa sporrno i mislim da je to korisno u svakom pogledu za grad – izjavio je Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja

Pojedinci smatraju da su građani emotivno vezani za Dom vojske. Međutim, kažu, emocije se moraju ostaviti po strani kada je u pitanju razvoj grada.

-Mi pričano non-stop o emocijama i o drugim pričama, a ne pričamo o razvoju. Bez satelitskih naselja, bez velikih zgrada, vjerujte da nema ni urbanog sjedišta. Sjećam se toga da je Doboj bio devedesetih godina regionalni centar, Nisam znao ni gdje je Lukavac, ni gdje je Tuzla. Nisam imao ni potrebe za tim da znam, jer sam išao na fakultet u Sarajevo. Mi smo tada imali u Doboju ljude koji su dolazili u grad, a mi to sada hoćemo da vratimo – rekao je Sevlid Hurtić, predsjednik Skupštine grada Doboja.

Sevlid Hurtić, predsjednik Skupštine grada Doboja

-Bili su prijedlozi da se zgrada ne dira i da sve ostane kako jest, tj. da se uredi park okolo u slučaju da postoji potreba za još nekim dodatnim prostorom, kako bi se zgrada nadogradila, odnosno kako bi se izgradili dodatni spratovi i to iskoristilo za smještaj administracije ili nešto slično – izjavio je Vedran Gligorić, odbornik Socijalističke partije.

Vedran Gligorić, odbornik Socijalističke partije

U Gradskoj administraciji formirana je nova zasebna služba. Riječ je o Službi za normativno-pravna pitanja, propise i upravljanje gradskim nakretninama.

-Zbog velikog broja dokumentacije, papirologije, odluka i svega toga, kao i zbog brige o imovini i zemljištu Grada Doboja, neophodno je bilo da se sve to objedini na jednom mjestu i u tom cilju je osnovana Služba za normativno-pravna pitanja, propise i upravljanje gradskim nakretninama. Dakle, imaćemo osobu koja će da upravlja tom službom i koja će na jednom mjestu imati sve informacije i svu dokumentaciju vezano za sve imovinske odnose, odnosno za imovinu Grada Doboja – rekao je Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Na ovom Desetom skupštinskom zasjedanju lokalnog parlamenta pred odbornicima se našlo ukupno 15 tačaka i sve su usvojene glasovima skupštinske većine. Kada su u pitanju kadrovska rješenja Nina Bukejlović razriješena je sa mjesta načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje,a za v.d. načelnika pomenutog gradskog odjeljenja imenovan je Siniša Lukić.

Foto: Facebook/Boris Jerinić – Gradonačelnik Doboja, rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakVulić: Bošnjacima poslastica zloupotreba pojma genocid
Naredni članakOdržan sastanak o Trgovskoj gori – jedinstven stav o odlagalištu