Vijesti

40,3 % sankcionisanih prekršaja prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila

Od ukupnog broja sankcionisanih prekršaja 40,3 % odnosi se na prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila

 

Na području Centra javne bezbjednosti Doboj, u periodu od 13. do 20 juna 2016. godine, sankcionisano je ukupno 750  prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj. Zbog počinjenih navedenih prekršaja  iz saobraćaja je isključeno 98  vozača i 84 vozila.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola sankcionisano je 58 vozača. Zbog koncentracije alkohola u organizmu od preko 1 gr/kg lišena su slobode zadržavanjem 19 vozača, kao i 1 pješak koji su  se kretali kolovozom pod dejstvom alkohola. Od toga, kod jednog vozača alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od preko 2 gr/kg, kod 18 vozača utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1 do 2 gr/kg, dok su dva vozača odbili da se podvrgnu alkotestiranju. Kod ostalih 37 vozača utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu do 1 gr/kg.

U navedenom periodu sankcionisana su 302 vozača zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila. Od toga 237 vozača prekoračilo je  dozvoljeno ograničenje brzine kretanja u naseljenim mjestima,  dok je 65 vozača prekoračili dozvoljenu brzinu kretanja van naseljenog mjesta. Najveći broj prekoračenja dozvoljene brzine kretanja u naseljenim mjestima (115) i van naselja (29) evidentiran je u rasponu od 10 do 20 km/h.

Zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa sankcionisano je 87 učesnika u saobraćaju.

Sankcionisano je 15 biciklista i vozača mopeda koji su se noću kretali kolovozom bez korištenja svjetloodbojnih prsluka, kao i 15 pješaka koji su se nepropisno kretali kolovozom ili su se noću kretali kolovozom bez svjetloodbojnog prsluka. Sankcionisano je 48 vozača bicikla i mopeda koji za vrijeme vožnje nisu koristili zaštitnu kacigu.

Zbog ostalih učinjenih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja sankcionisano je 35 pješaka.

U navedenom periodu kontrolisano je 27 traktora i radnih mašina. Zbog učinjenih prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH  sankcionisano je 17 vozača traktora i radnih mašina.

Tokom regionalne akcije, kada je od 09. do 19. juna tekuće godine za kontrolu brzine kretanja vozila korišten i „dual redflex“ radar, evidentiran je prolazak 12.256 vozila, od čega je utvrđeno 2.871 prekršaj koji se odnosi na prekoračenje brzine kretanja.

 

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close