Vijesti

2. Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih „Doboj 2016“

U organizaciji Udruženja dijaliziranih pacijenata regije Doboj, u Banji Vrućici kod Teslića,  za vikend su otvoreni 2. Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih „Doboj 2016“.

 

Susrete je otvorio zamjenik direktora Doma zdravlja Doboj, Dejan Starčević.

transplantirani3-Gradonačelnik je uvijek podržavao rad ovog Udruženja, a tako će biti i u narednom periodu. Uprkos zdravstvenim problemima sa kojima su suočeni, na  licima tih oboljelih ljudi je prisutan osmijeh. To je danas rijetkost vidjeti i kod zdravog čovjeka. Smatram da ovim ljudima treba pomagati mnogo više, te da im je neophodna podrška svih funkcionera u gradu, rekao je Starčević.

Predsjednik  dijaliziranih pacijenata regije Doboj, Dragana Gligorić kaže da je cilj druženja da se bubrežni bolesnici zabave i zaborave na svakodnevne probleme, ali i da razmijene iskustva, posebno sa onim učesnicima koji dolaze iz zemalja u kojima se transplantacija uspješno obavlja.

transplantirani2-Nadamo se da će transplantacija uskoro zaživjeti i u RS, BiH. Dobili smo obećanje da će biti nabavljen aparat za tipizaciju tkiva, da će svi centri biti uvezani, tako da se nadamo boljoj budućnosti, kazala je Gligorićeva.

Milko Batalija iz Viteza jedan je od učesnika koji je podijelio svoje životno iskustvo sa ostalim učesnicima.

– Sa  petnaest godina sam obolio od dijabetesa. U trideset trećoj godini sam oslijepio. Nakon šest operacija u Zagrebu, povratio sam vid. Samo što sam riješio taj zdravstveni problem, krenuo sam na dijalizu. Prije pet godina na jednoj zagrebačkoj klinici uradio sam transplantaciju bubrega i pankreasa. Uprkos svim tim zdravstvenim problemima, danas vodim normalan život, ispričao je četrdesetosmogodišnji Batalija.

transplantiraniNa dijalizu, u Dijalizni centar u Doboj trenutno ide oko 120 bubrežnih bolesnika, sa dobojske regije. Načelnik tog centra dr Mirjana Žole kaže da je transplantacija najbolji vid liječenja, ali da je ona u Srpskoj slabo zastupljena.

-Cilj nam je da dijalizom osposobimo pacijente da budu aktivni u društvenom životu.Jedan od ciljeva nam je da bolesnike vratimo u radni odnos.Nažalost, to je vrlo teško u našoj sredini.U Dijaliznom centru u Doboju samo 5% dijaliznih bolesnika je zaposleno, istakla je Žole.

Bubrežni bolesnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, i Hrvatske u Banji Vrućici boraviće do utorka. Susreti su rekreatvno-zabavnog karaktera.

 

 

Novinar: Bojana Lugonjić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close