Ловачко удружење „Фазан“ из Добоја и ове, 2011. године, организовало је једанаесту по реду, ловно-туристичку манифестацију под називом „Вучији дани на Озрену“, која је окупила око 1.000 учесника из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске, Њемачке, Аустрије и Италије.

Овогодишња манифестација, била је проширеног карактера и трајала је три дана. Првог дана, 18. фебруара, у великој сали Привредне коморе Добој, присутним ловцима из Добојско-модричке регије, одржана су стручна предавања на тему: „Предатори – вук и шакал, биологија, екологија и планско газдовање“. Предавачи су били проф. др Зоран Ристић и дипломирани инжињер шумарства Раде Софренић. Такође, присутни су упознати и са правилником о пребројавању дивљачи који је донијело Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Проф. др Зоран Ристић

Другог дана манифестације одржан је традиционални лов вука на Озрену. Окупљене ловце на Спортско-рекреативном центру „Преслица“, поздравио је предсједник ЛУ „Фазан“ Добој, Раде Софренић, након чега су сви учесници лова упознати са програмом манифестације.

Организациони одбор манифестације на челу са предсједником Софренићем и члановима Управног одбора, у односу на претходне године, знатно је унаприједио одређене сегменте развођења ловаца на мјеста дочека. Оно што је одувијек представљало проблем, је управо вријеме које се утроши од прозивке ловаца до њиховог развођења на чеке.

Временски услови за лов су били изузетно неповољни због густе магле и кише, која је у току дана прешла у снијег. Но, и поред ових потешкоћа, сви ловци су се распоредили на чеке и погон је кренуо, чиме је започео лов.

Чеке су постављене на дужини око 22 километра и формиран је обруч унутар којега је била површина око 7.000 хектара. Погони су организовани из више праваца, а најуспјешнији је био онај испод највишег озренског врха Остревице, који је успио да покрене два вука. Међутим, ловац који се налазио на потезу Остревица – Брезици, није успио да реагује правовремено, тако да су вукови прошли између линије постављених ловаца.

Чести гости у лову на Озрену: др Зоран Ристић, Срећко Жерјав, директор Стручне службе ЛС Словеније, Милан Остојић, Вукашин Војиновић, Срећко Феликс Кропе, предсједник ЛС Словеније, Тони Вршчај, предсједник Координационог форума ЦИЦ-а за југоисточну Европу и Хидајет Халиловић, Ловачки савез Федерације БиХ

Ове године, одстрел вукова је изостао, али су ловци имали још једну прилику за уживање у природи, дружење, размјену искустава и стицање нових познанстава. Одмах послије лова, организован је заједнички ручак уз музику и ловачку томболу. Организатор се побринуо да сваки учесник добије беџ „Вучији дани на Озрену 2011“, а ту се могао пронаћи и ДВД, филм са прошлогодишње манифестације, као и велики број ловачких значки.

Шакал на Требави замијенио је вука на Озрену

Трећег дана манифестације, 20. фебруара, око 250 ловаца окупило се на теренима Ловног ревира Требава, где је организован групни лов на шакала, који је иначе све присутнији у овим крајевима. Том приликом, одстријељен је један шакал, а највише успјеха имао је ловац Момо Рауковић.

По завршетку лова и заједничког фотографисања, услиједио је ручак за све учеснике, а потом су ловцима додијељени пригодни поклони. На крају, можемо констатовати да је ловно-туристичка манифестација „Вучији дани на Озрену 2011“, због богатог садржаја и врхунске организације домаћина, у потпуности успјела, што потврђују задовољна лица свих њених учесника.

(Наставиће се…)

Фото: проф. Војо Стјепановић

Пише: проф. Војо Стјепановић

РТВ Добој

Prethodni članakDOBOJ: Književno veče u čast 60 godina stvaralaštva Ranka Pavlovića (FOTO)
Naredni članakKošarac: Izetbegovićeve prijetnje miru u BiH