У извјештају о раду Дома здравља за 1937. годину, др Тадија Пшорн је записао:

-Економско стање народа је слабо. Велике површине земље су под шумом и необрадиве су, тежачки посједи мали, патуљасти, обрада нерационална, свијет полијен, те је народ сиромашан. Слабо се одијева, још горе храни. Храна је посна, претежно вегетеријанска, главно јело је кукурузни хљеб (проја).

Економска биједа, лоше стамбене прилике, непросвјећеност и културна заосталост, смањују отпорну снагу и погодују ширењу болести и зараза. С друге пак стране добро примитиван и не баш напоран рад, прост и скроман начин живота, повољно дјелују на здравље. Кад не би било ендемског сифилиса, маларије у равницама и свраба који је ендемичан, здравствено стање било би повољно.

Сеоска кућа тога времена (1935.)

У тим приликама кроз амбуланте за сиромашно становништво, чији су прегледи били бесплатни, те године регистровано је 4.300 првих, однсоно, 2.200 поновних прегледа. Регистрован је велик број унутрашњих обољења углавном пробавних органа  усљед лоше исхране  и ниског степена хигијене, затим  хируршких интервенција  везаних за директне посљедице занимања.

Начин обраде пољоприврдног земљишта између два свјетска рата

Те године регистрован је 81 случај заразних обољења. Од свих социјалних болести на подручју Дома здравља, ендемски сифилис представљао је најтежи и најзамашнији проблем. Заражено подручје било је велико и обухватало је скоро све срезове. Маларични болесници су лијечени у општој амабуланти Дома здравља, гдје су рађени и микроскопски прегледи на маларију, па је те године регистровано 173 случаја обољења, од којих 163 маларија „tarciana tropika“. Исте године евидентиран је 131 болесник с дијагнозом туберкулозе па је она била заступљена само са три посто, што је у односу на друга подручја Врбаске бановине било јако повољно. Интересантно је напоменути да су у то вријеме од рака утврђена четири обољења и то два коже и два на матерници.

Већ сљедеће године Дом здравља проширује своју дјелатност, отвара Савјетовалиште за мајке и трудне жене, Бактериолошко одјељење и сталну Хигијенску изложбу, стоји  у првом извјештају др Тадије Пшорна.

наставиће се…

Пише: проф. Војо Стјепановић

Фото: rtvdoboj.org

Извор: РТВ Добој

Prethodni članakDOBOJ: Ove godine evidentirano 84 prekršaja prosjačenja
Naredni članakDOBOJ: Besplatne članske karte za prvačiće u dobojskoj biblioteci